dinsdag 25 oktober 2011

Gerookte tofu met paprikasaus

Ik denk dat ik één keer eerder iets met tofu heb klaargemaakt. Wat weet ik niet meer, maar het was geen succes. Als ik denk aan de structuur krijg ik geen positieve associaties. Toch maar weer een keer geprobeerd er iets mee te maken. Laatst las ik ergens wat over gerookte tofu en dat is blijven hangen. Manlief vond het erg geslaagd, mannetje Q niet echt, en ik zit er ergens tussen in. Helemaal afgeschreven is het nog niet. Gewoon nog een paar keer iets anders proberen. Dus als je een lekker recept hebt, hou ik me aanbevolen.

Gerookte tofu met paprikasaus

( 3 personen)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 cm verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 ui gesnipperd
  • 1/2 theelepel sambal
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 350 gram stevige tofu
  • rookoven en houtmot
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel bloem
  • beetje geklopt ei
  • zonnebloemolie om te bakken
Verhit voor de saus de olie in een klein pannetje. Fruit ui, knoflook en gember een paar minuten. Voeg de sambal en paprika toe. Schep even om. Doe er een scheut water en de gembersiroop bij. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Pureer alles met een staafmixer. Proef of er nog zout of peper bij moet. 
Laat de tofu uitlekken. Snijd in plakken van een 1/2 cm dik. Leg deze nog een half uurtje op een schone theedoek zodat er nog meer vocht uittrekt. Leg een theelepel houtmot op de bodem van de rookpan. Leg de tofu op het rooster. Doe het deksel, op een heel klein kiertje na, dicht. Zet de rookpan op halfhoog vuur. Doe, zodra je de rook ruikt, het deksel helemaal dicht. Laat de tofu 2 minuten roken. Leg de plakken op keukenpapier. 
Maal het sesamzaad en de bloem tot een fijn poeder. Bestrijk de tofuplakken met wat ei en bestuif met de sesambloem. Bak de plakken in wat zonnebloemolie ± 3 minuten aan elke kant.
Warm de saus op. Serveer de tofu met de saus en bijvoorbeeld mihoen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten