Het recept vraagt om espresso. Een espressoapparaat heb ik niet, maar speciaal voor de tiramisu heb ik een potje oploskoffie in huis, zodat ik snel sterkere koffie kan maken. Waarschijnlijk een gruwel in het oog van een koffieliefhebber: gevraagd: een espresso, gekregen: een bakje oploskoffie. Maar wel praktisch.
Mijn lasagneschaal is voor deze hoeveelheid precies goed om 2 laagjes te maken. En de tiramisu is inderdaad het lekkerst als je ´m de avond van tevoren maakt. Maar ik doop de lange vingers toch lekker "gewoon" met de onderkant in de koffie, in plaats van ze met de plantenspuit te besproeien.
Tiramisu
(6-8 personen)
- 2 eierdooiers
- 100 gram witte basterdsuiker
- 4-6 eetlepels amaretto
- 250 gram mascarpone
- 2 eiwitten
- 250 ml sterke koffie
- 200 gram lange vingers
- cacao of geraspte chocolade
Klop de eierdooiers met de basterdsuiker schuimig. Roer de amaretto erdoor. Klop de mascarpone erdoor tot je een gelijkmatige vla hebt. Klop in een andere kom de eiwitten stijf en spatel deze door de vla.
Doe de koffie in een diep bord en doop de lange vingers (met de onderkant) hier 1 voor 1 in. Bedek de bodem van een rechthoekige lage schaal met in koffie gedoopte lange vingers; de gesuikerde kant naar boven. Strijk hierop de helft van de vla uit. Leg hierop weer een laag koffie-lange vingers. Bestrijk met de andere helft van de vla. Bestrooi met geraspte chocolade. Als je cacao gebruikt, dan kun je dat het beste er pas vlak voor het serveren overheen strooien.
Antje linkte me hier laatst heen op haar spiekersblog, sindsdien heb ik je in de RSS staan, maar had tegen m'n gewoonte in nog helemaal niet een reactie neergegooid... Anyway, hi enzo.
BeantwoordenVerwijderenHet lijkt er op dat iedereen die wel eens kookt in ieder geval Tiramisu als ultieme toetje kan maken, maar ik heb het nog nooit gedaan.. Misschien moet ik bovenstaand maar eens proberen :)
you know I love it!
BeantwoordenVerwijderen