zondag 2 mei 2010

Dipjes - aubergine, knolselderij en komkommer

Om het Turkse brood in te dippen had ik drie dips gemaakt: gerookte auberginedip, knolselderijdip en cacik. De recepten die ik ervoor als basis gebruikt heb komen alledrie uit Turquoise van Greg en Lucy Malouf.Gerookte auberginedip

Wrijf 2-3 aubergines (ongeveer 750 gram) in met een heel klein beetje olijfolie. Leg ze in een oven van 200C en laat ze in ongeveer een half uur van binnen zacht worden en van de buitenkant een beetje geblakerd. Laat de aubergines afkoelen totdat je ze kan hanteren en verwijder alle schil. Pureer de aubergines met 100 gram griekse yoghurt, een uitgeperst teentje knoflook, 1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels citroensap en een 1/2 theelepel zout.


Knolselderijdip

Schil 750 gram knolselderij en snijd in stukjes van ongeveer 2 cm. Pel 2 teentjes knoflook en plet deze met de platte kant van een groot mes. Kook de knolselderij met de knoflook in een halve liter melk in ongeveer 25 minuten gaar en zacht. Pureer de gare knolselderij en knoflook met de melk in de blender tot een fluweelzachte puree. Voeg het sap van een halve citroen toe een 3 el olijfolie. Proef en breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra citroensap.


Cacik (komkommerdip)

Halveer 1 komkommer en verwijder met een lepel de zaadjes. Rasp de komkommer (met schil) grof. Roer de komkommerrasp door 500 ml Griekse yoghurt. Pers hierboven 1 teentje knoflook uit. Roer er een flinke hoeveelheid fijngehakte verse dille en verse munt door. Breng op smaak met wat zout en citroensap.

En.... alle mensen die de knolselderijdip niet geproefd hebben (en dat waren er heel wat): hij was erg lekker. Aan alles wat ervan over was heb ik nog een halve liter water en een groentebouillonblokje toegevoegd met als resultaat heerlijke knolselderijsoep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten