vrijdag 28 mei 2010

Gegrilde inktvis met pittige saus

Ik kwam tot de ontdekking dat ik nog niet alle recepten van het Turkse buffet op mijn blog had gezet. Dus hier komt er weer een.

Het recept voor de saus is gebaseerd op de pittige rode-chilipeperpasta uit Turquoise van Greg en Lucy Malouf. Eigenlijk is het een dipsaus, maar ik dacht dat het ook goed zou combineren met gegrilde inktvis. Inktvis smaakt van zichzelf redelijk neutraal. Je moet de inktvis net lang genoeg grillen om precies gaar te worden, anders wordt het rubberachtig.

De volgende keer als ik inktvis klaarmaak, zal ik van het schoonmaken foto´s maken en die ook op mijn blog zetten.


Gegrilde inktvis met pittige saus

  • 1 kilo kleine pijlinktvis, vuil gewicht
  • peper, zout, wat olie
  • 2 rode paprika´s
  • 2 rode chilipepers
  • 1/2 theelepel sumakpoeder
  • 2 eetlepels fijngesneden verse munt
  • 1/4 komkommer, zonder zaad, in blokjes 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
Saus
Verwarm de oven (indien aanwezig met grillelement) voor op 200C. Wrijf de paprika en pepers in met een heel klein beetje olie. Leg ze op een bakplaat 15-30 minuten in de hete oven. Draai ze af en toe. Het is de bedoeling dat de schil zwart blakert. Waarschijnlijk zijn de chilipepers eerder klaar. Leg ze in een kom, dek af met plastic folie en laat 10 minuten staan. Verwijder de velletjes en zaadjes, maar zorg dat je zoveel mogelijk van het vocht (dat geeft extra smaak) bewaart. Doe het vruchtvlees en vocht in de kom van een blender. 
Was je handen goed, zodat alle peperrestjes weg zijn. Als je in je ogen wrijft terwijl er nog wat peperrestjes aan zitten, is dat niet fijn. 
Voeg de rest van de ingrediënten toe aan het paprikapepermengsel en mix alles fijn tot een gladde puree.  Proef of er nog zout of citroensap bij moet. Als de saus heel erg pittig is, kun je ´m ook vlak voor gebruik een beetje verdunnen met wat water. Bewaar de saus tot gebruik afgedekt in de koelkast. De saus kun je tot 2 dagen van tevoren maken. 
Inktvis
Maak de inktvis schoon. Trek/wrijf hiervoor het grijzige vel er van onderen naar de kop toe af. Rek de zak wat open en trek voorzichtig kop, ingewanden en tentakels uit de zak. Snijd de ingewanden van de tentakels af en gooi deze weg. De tentakels kun je wel gebruiken. In de zak zit een soort harde pen, de ruggengraat. Trek deze er voorzichtig uit. 
Snijd de zakjes in de lengte aan één kant open zodat je een soort vierkant krijgt. Kerf dit met een scherp mesje voorzichtig kruislings in. Bestrooi met een klein beetje peper en zout. 
Verhit een grillpan tot gloeiend heet. Bestrijk met een beetje olie en gril de inktvis 1 minuut aan elke kant. Leg op een voorverwarmde schaal en bedruppel met de pittige saus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten