dinsdag 15 november 2016

Auberginerolletjes met feta op kokoslinzen

Ottolenghi en aubergine is een schitterende combinatie. Hij heeft er al zoveel lekkere recepten voor gegeven. De basis voor deze auberginerolletjes komt van de site van de Guardian. Om aan te sluiten bij de Indiase smaakmakers wordt in het oorspronkelijke recept paneer als kaas gebruikt. Ik verving dat door een mengsel van feta en ricotta. Nou ja, eigenlijk nep-feta zoals ik dat ook wel noem: witte kaas uit een blik van de Turkse supermarkt vandaan. Ineens viel me op dat blik "peynir" staat. Dat lijkt behoorlijk op paneer. Die 2 woorden hebben vast dezelfde etymologie.



Omdat ik een hele zak spinazie had gekocht, verwerkte ik die ook maar in het gerecht. Eigenlijk worden alleen de plakjes aubergine belegd met een spinazieblad. En verder paste ik de hoeveelheden wat aan aan de hoeveelheid mensen waarvoor ik dit gerecht maakte. Deze hoeveelheid was, met 1 klein lavash brood van de Turkse bakker erbij, genoeg voor 7 porties


Auberginerolletjes met feta op kokoslinzen

(5-7 personen)
  • 5-6 aubergines (1,4 kilo)
  • 4 + 2 eetlepels zonnebloemolie
  • peper, zout
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 5 centimeter gember, fijngehakt
  • 2-3 rode spaanse pepers, fijngehakt
  • 30 kerrieblaadjes (diepvries of vers)
  • 2 theelepels zwart mosterdzaad
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 limoen - 3 repen schil en daarna uitgeperst
  • 300 gram rode linzen
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 600 milliliter water
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram feta (of witte kaas)
  • 250 gram ricotta
  • 450 gram (gewassen) spinazie
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt
Was de aubergines, snijd het kroontje eraf en snijd ze in de lengte in plakken van ± 7 millimeter dik. Zorg dat je in elk geval 28 mooie plakken hebt. Leg anti-aanbakfolie op een bakplaat (of meer als je die hebt en ze in je oven passen) en leg hierop de plakken aubergine. Bestrijk met wat olie en bestrooi met peper en zout. Draai ze om en bestrijk ook de andere kant met olie en bestrooi deze ook met peper en zout. Bak de aubergineplakken ± 20 minuten op 210C tot ze gaar zijn en bruin beginnen te worden. Leg ze zolang op een bord of schaal en bak zo nodig de volgende lading. 
Maak ondertussen de kokoslinzen klaar. Verhit hiervoor 2 eetlepels olie in een pan en fruit de uien op laag vuur ± 10 minuten tot ze glazig zijn. Voeg de peper en gember toe en bak even op hoog vuur. Doe dan de kerrieblaadjes, specerijen, limoenschil en tomatenpuree erbij. Bak even aan en voeg dan de linzen, kokosmelk, water en zout toe. Breng aan de kook terwijl je af en toe roert. Laat de linzen, met een deksel op de pan, 15 minuten pruttelen tot ze bijna gaar zijn en de saus dik is geworden. 
Verdeel de kokoslinzen over 2 ovenschalen. 
Prak de feta fijn en roer de feta en ricotta door elkaar. 
Leg de plakken aubergine naast elkaar op de bakplaat (of ander werkvlak, maar de bakplaat is toch al vies). Leg hierop een paar blaadjes spinazie en een schepje kaas. Rol de aubergine op en laat de rolletjes nog even op de bakplaat liggen. 
Snijd de overgebleven aubergine in stukjes en verdeel over de linzen. 
Hak de rest van de spinazie fijn. Verhit de pan van de linzen nog even en laat de spinazie daar in slinken. Bestrooi met wat zout en eventueel nog wat garam masala. Verdeel de spinazie over de linzen. Leg de auberginerolletjes in de kokoslinzen en duw ze iets naar beneden. Bak de aubergine nog ± 20 minuten in een oven van 190C tot ze heet zijn. 
Besprenkel met limoensap en bestrooi met verse koriander. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen