zondag 23 juli 2017

Gelei van abrikozen en wijn met gember


Leuke fles om te zien. Dat moeten mijn ouders ook gedacht hebben toen ze dit - meer als grapje - achterlieten in ons huis nadat ze daar een paar dagen "op vakantie" waren geweest. Hoewel dit misschien een wijn is die ik heel soms nog wel zou drinken (ik vind wijn in het algemeen niet lekker, heel soms een zoete dessertwijn bij een toetje) stond die fles er nog steeds. Toen er ook nog ricotta in de koelkast stond die op moest, maakte ik deze taart. Maar toen was er dus nog best veel moscatel over. Ineens dacht ik dat ik er ook wel een soort gelei van kon maken. Ik maakte 2 varianten: deze met abrikozen en een andere met zwarte bessen. Ook dat was iets opmaken dat al best lang in de vriezer lag. Dus ik heb goed opgeruimd.


Gelei van abrikozen en wijn met gember

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 3 jampotten)
  • 500 gram abrikozen
  • 3 deciliter zoete witte wijn (bijvoorbeeld moscatel)
  • 4 plakjes gember
  • 400 gram geleisuiker 2:1
Steriliseer de jampotten. Ik doe dat altijd op deze manier: Ik boen potten en deksels in heet water met wat soda schoon. Daarna giet ik kokend water in de potten en deksels tot het net overstroomt. Ik gebruik een tang om de potten en deksels dan vast te pakken en leeg te gieten. Ik doe daarvoor eerst de stop in de gootsteen want dat warme water kan ik dan mooi gebruiken om de gebruikte spullen voor het jam maken even in voor te spoelen. De potten en deksel zet ik omgekeerd op een schone theedoek. 

Leg een schoteltje in de vriezer.
Snijd de abrikozen in stukjes. Doe ze in een pan met de wijn, gember en suiker. Breng aan de kook terwijl je geregeld roert. Laat 5 minuten doorkoken, terwijl je blijft roeren. Vis dan de gember eruit en pureer de abrikozen grof. Laat nog ± 5 minuten doorkoken. Laat een druppel jam op het koude schoteltje vallen. Dan koelt de jam snel af en kun je zien of de jam dik genoeg is. Laat anders nog langer koken. 
Schep de hete abrikozengelei in de schone jampotten. Vul ze tot net onder het randje. Draai het deksel op de jampotten. Keer ze om en laat ze 10 minuten op de kop staan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten