zaterdag 9 september 2017

Vakantie-eten - Frankrijk 2 - couscous met merguezworstjes en abrikoos

met dank aan mijn broertje - een koelschap vol merguezworstjes
Kamperen in Frankrijk dus. Dat leverde herinneringen op. "Vroeger" kampeerden we altijd in Frankrijk. Toen ik kind was maar ook toen we net getrouwd waren. Bij kamperen in Frankrijk hoorde van die rode worstjes op de bbq. Later, toen ik zelf kookte, werd dat ook "couscous met merguezworstjes". Voor mij horen merguezworstjes bij Frankrijk. Inmiddels zijn ze in Nederland een stuk ingeburgerd, de AH heeft ze ook. Maar die zijn toch niet "echt". In Frankrijk zijn het best vette worstjes van deels rund, deels lam (of schaap), of alleen rund en dan heb je ook nog de gevogeltevariant. Er is enorm veel keus. Dat levert ook best wat smaakverschil op. Wij hebben ze 4 of 5 keer gegeten en elke keer waren ze weer anders. Overigens waren ze lang niet allemaal even goed. 't Zijn in elk geval goede smaakgevers met hun pit, zout en vet. En dat is op een camping best handig. 


couscous met merguez

Couscous met merguezworstjes en abrikoos

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 4 abrikozen, in 8 partjes
  • 6 merguezworstjes
  • pitten uit 1 granaatappel*)
  • 150 gram couscous
Breng ± 2,5 deciliter water aan de kook. 
Snijd de ui in 6 partjes en die vervolgens over de breedte doormidden. Haal de stukjes los. 
Verhit de olie in een hapjespan en bak de ui een paar minuten. 
Halveer ondertussen de courgette in de lengte doormidden en snijd dan in plakjes zodat je halve maantjes krijgt. Snijd de paprika in even grote stukjes als de ui. 
Schuif de ui opzij en bak de merguezworstjes snel rondom bruin. Voeg een scheutje water toe en doe een deksel op de pan. Laat 5 minuten garen. 
Doe de couscous in een pan of schaal en giet er zoveel kokend water over dat de couscous echt net bedekt is. Leg een deksel (of bord) op de pan en laat de couscous staan tot de rest van het eten klaar is. Roer dan los met een vork en meng de granaatappelpitten erdoor. 
Voeg na de 5 minuten de courgette en paprika toe aan de pan met merguez en laat nog 5 minuten garen. Warm op het laatst de abrikozen een minuut mee. 

*) De granaatappelpitten kun je ook vervangen door 2 in blokjes gesneden tomaten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten