We zijn al een paar weken weer thuis, GZQ is weer naar school, manlief zit weer in Verweggistan en ik ben weer aan het koken via thuisafgehaald. Dit jaar hebben wij, na het genieten van een aantal heel andere vakanties, weer een keer (deels) gekampeerd in de zomervakantie. In Frankrijk. Koken tijdens de vakantie is altijd wat behelpen omdat ik dan zonder mijn thuisuitrusting moet doen: een la vol kruidenpotje, bijna altijd wel yoghurt in de koelkast, keuze uit een aantal soorten azijn, olie, mosterd en dergelijke, een best wel goedgevulde voorraadkast en natuurlijk een 6-pitsgasfornuis en 2 ovens.
Wij hebben geen koelkast tijdens het kamperen dus zuivel gebruik ik dan nauwelijks. Een restje bewaren kan ook niet. Ingrediënten waarbij het kritisch is dat ze koel blijven, zoals vers vlees, gebruik ik alleen als we kort van tevoren boodschappen doen. Wat ik vaker gebruik zijn eieren, blikjes vis en peulvruchten. De laatste dan wel uit blik, terwijl ik thuis altijd gedroogde week, kook en invries. Groente (vaak paprika en courgette), tomaten in blik (heel handig) en pasta, rijst, aardappels (ja, zelfs die) kochten we gewoon in Frankrijk.
Smaakmakers voor eten op de camping
Vervolgens heb je nog smaakmakers nodig. Die nam ik (grotendeels) wel mee. Maar wat?- Sambal - met stip op 1. Alhoewel je in Frankrijk overal harissa, zeg maar Tunesische sambal, kunt kopen. Van du cap bon, in Nederland bijna altijd in kleine tubetjes, zag ik potten van minstens 500 gram.
- Uien - een mooie 2e. Thuis doe ik ook bijna overal een ui in, dus op de camping ook. Franse uien dus.
- Azijn. Ik nam sherry-azijn mee. Niet alleen om een salade mee aan te maken maar ook om aan een pastasaus net wat meer diepte te geven.
- Zout.
- Een pepermolen met zwarte peperkorrels.
- Mijn gewone kruidenpotje met oregano, kurkuma, paprikapoeder. De eerste en de laatste voor pasta's en chili's, de middelste voor (Indiase) curry's. Maar vooral omdat ik dat thuis veel gebruik. Op de camping dus toch veel minder. Ik had misschien beter kerriepoeder mee kunnen nemen.
- Een wat groter bakje met komijnpoeder, korianderpoeder en kaneel. Dat laatste was vooral voor de havermout en pannenkoeken en eventueel voor een Marokkaanse stoof. Dat had ook wel een kleiner potje kunnen zijn. Komijn en koriander voor Marokkaans, Indiaas, Mexicaans.
- Klein bakje met de garam masala van Jonnie Boer omdat ik dan een iets simpeler versie van de Indiase eiercurry kon maken.
- Pot pindakaas. Vooral als broodbeleg voor GZQ, maar je kunt er een keer pindasaus mee maken. Neem - als je geen koeling hebt - geen pindakaas van 100% pinda's mee. Dat wordt pindamelk.
- Koop een basilicumplantje. Geeft mooi een truttigheid aan je kampeerplekje en pept je pasta met tonijn uit blik op en je tomatensalade is net wat minder saai.
Wat aten wij op de camping?
- Pasta met tonijn uit blik, ui, courgette, paprika, houdbare slagroom, oregano, paprikapoeder en sambal
- Pasta met blokjes kip, ui, courgette, paprika, gepelde tomaten, basilicum en sambal
- Chili van kidneybonen, ananas uit blik, stukjes hamburger, gepelde tomaten, paprika, ui, mais, komijn, koriander, sambal, paprikapoeder.
- Chili van kidneybonen, verse perzik, gepelde tomaten, mais, paprika, komijn, koriander, sambal.
- Couscous met tomaat, paprika, abrikoos en merguezworstjes.
- Indiase eiercurry van gezeefde tomaten, kokosmelk, komijn, koriander, kurkuma, ui, sambal, garam masala, courgette en ei natuurlijk.
- Rijst met blokjes kip, tomaten uit blik, courgette, prei, paprika, olijven, sambal.
- Aardappels met bietjes, merguezworstjes, ui, azijn.
- Curry van kokosmelk, kurkuma, komijn, koriander, sambal met courgette, prei, paprika, cashewnoten.
- Tomatensalade met kaas en brood.
- Barbecue van merguez en hamburgers die geen barbecue werd omdat we nergens wegwerpbarbecues konden vinden. De koekenpan werkte ook.
Een paar van deze gerechten krijgen nog een eigen blogpost.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten