woensdag 1 oktober 2025

Tuin frittata


Bij ons in de buurt is een buurttuin. Een - openbaar toegankelijk - moestuintje waar een groepje buurtgenoten groente, fruit en bloemen kweekt. Iedereen mag meehelpen en als je helpt deel je ook in de opbrengst. Nu, in oktober, staan er nog kruiden (veel salie, oregano, tijm, citroenmelisse, dragon, bieslook, bonenkruid, munt), snijbiet, palmkool, postelein, courgette. Een week of wat geleden hebben we de aardappels geoogst. Dus er valt nog steeds te koken met iets uit de tuin. Een tuin-frittata dus. Gebruik dit recept vooral als een basis. Alleen snijbiet? Geen probleem. Ook spinazie? Kan prima. Andere groene kruiden? Kan ook heel goed. Geen aardappel? Klop 100 gram kikkererwtenmeel of bloem door het eimengsel om een iets vullender gerecht te krijgen. Een ui of knoflook in het begin meefruiten is ook lekker.

Tuin-frittata

(ovenschaal van ± 20 bij 25 cm)
  • 400 gram aardappel, geschild in kleine blokjes (± 1 cm)
  • 2 eetlepels (koolzaad)olie 
  • 300 gram snijbiet (stengels èn blad)
  • 200 gram palmkool 
  • 200 gram postelein
  • groene kruiden - bij elkaar zo'n 5 eetlepels fijngehakt / van de takjes gerist
  • zout, peper, chilivlokken
  • 250 gram courgette, in kleine blokjes (± 1 cm)
  • 6 eieren
  • 75 ml melk

Doe de blokjes aardappel in een pan met een laagje water. Breng aan de kook en kook 3-4 minuten tot de blokjes beetgaar zijn. Giet af en schep even op een bord. 
Snijd de stengel van de snijbiet en snijd deze in kleine stukjes. Houd het blad even apart. 
Verhit de olie in de pan en fruit de snijbiet een paar minuten. 
Hak ondertussen (het dikste stuk van de stengel gebruik ik niet) de palmkool fijn. Voeg aan de snijbiet toe. Bestrooi met wat peper en zout en een lepel water en laat verder garen terwijl je het snijbiet blad en de postelein (ook de steeltjes) fijn hakt. Voeg dit ook toe aan de pan. Voeg nog een scheutje water toe. Breng - met een deksel op de pan - aan de kook, zet het vuur laag en laat een paar minuten pruttelen. 



Hak ondertussen de kruiden fijn. Meng de kruiden door de groente. Breng op smaak met peper en zout en wat chili naar smaak. Meng ook de courgetteblokjes en aardappelblokjes erdoor. 
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een ovenschaal. Verdeel het groentemengsel over de schaal. 
Klop de eieren los met de melk en wat peper en zout. Giet over de groente. Bak de frittata ± 35 minuten in een oven van 180C tot het ei gestold is. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten