zaterdag 6 augustus 2011

Inktvis met snijbiet in tomatensaus

Inktvis moet je of heel kort grillen of lang stoven. Iets er tussen in levert een soort elastiek op. In dit recept ga ik voor de slow food bereiding. Manlief vond het naar boerderij ruiken, en dat bedoelde hij positief. Een tikje naar vers hooi. Waar dat door veroorzaakt wordt, weet ik niet. En ondanks deze opmerking vond het hij wel herhalingswaardig.



Inktvis met snijbiet in tomatensaus

(2 personen)
  • 250 gram inktvis, in ringen (en eventueel tentakels)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 groene paprika
  • 300 gram snijbiet
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • snufje chili flakes
  • zout

Inktvis

Je kunt hiervoor ongepaneerde inktvisringen uit de diepvries voor gebruiken. Ik kocht hele pijlinktvis en maakte deze schoon. Je kunt op internet vast filmpjes vinden over hoe je dat moet doen, maar met de foto´s uit mijn Culinaria Espana kom ik ook een eind. Was de inktvis. Trek de tentakels met de ingewanden voorzichtig uit de zak. Snijd de tentakels eraf en bewaar deze. De ingewanden gooi je weg. Pel / trek het grijszwarte velletje van de open kant naar boven van het lijf af. Trek het doorzichtige schild uit het lijf. In het begin moet je even een beginnetje zoeken maar als je het voorzichtig doet krijg je het er in één keer uit. Was het lijf nog een keer. Snijd het lijf in ringen en de tentakels in stukjes. 

de stoofpot

Verhit de olie in een (gietijzeren) braadpan. Voeg de inktvis toe en bak een paar minuten. Pers het teentje knoflook erboven uit en schep even om. Snijd de tomaten in stukjes en voeg deze toe. Plet ze goed en voeg eventueel een klein scheutje water toe. Doe de deksel op de pan en laat een half uur sudderen.
Snijd ondertussen de paprika in reepjes. Was de snijbiet en snijd de stengels in stukjes en het blad in reepjes. Houd stengel en blad gescheiden.
Voeg na het halve uur de paprika en stengelstukjes van de snijbiet, de chiliflakes en het gerookte paprikapoeder toe. Laat nog een half uur sudderen.
Voeg dan het snijbietblad toe en laat nog 5 minuten sudderen.
Proef en breng op smaak met zout en misschien nog wat meer chiliflakes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen