maandag 8 augustus 2011

Babi pangang

Omdat ik nu lekker buikspek heb ontdekt, wou ik ook wel eens zelf babi pangang maken. En omdat mijn referentiekader de "saus van de chinees" is, moet het daar dus wel op lijken. Want die is - meestal - lekker. Het blijft moeilijk om de juiste balans tussen het zoete en pittige en tikje zure te vinden. De eerste 10 recepten die even googelen oplevert, geven een nagenoeg identieke ingrediëntenlijst: ui, knoflook, gember, tomatenpuree/ketchup, bouillon, bruine suiker/goela djawa, sambal, ketjap. Niet echt iets nieuws.Het leverde ook het volgende idee op: twee sauzen: een pittige marinade die je later in een saus verwerkt, èn de rode babi pangang saus. Dat recept heb ik enigszins gevolgd. Geen bbq, het vlees maakte ik klaar in de oven. Eerst een half uur op 180 C en daarna nog zo´n 10 minuten onder de grill. Die grilltijd hangt heel erg af van de soort grill die je gebruikt. Ik heb het van het weekend nog mogen zien bij vrienden waar we gingen eten. Bijna hadden we verbrande meringue. Gelukkig ging het net goed, want het was erg lekker.

Wat de babi pangang betreft, die was erg geslaagd. Alleen ik heb niet zo goed opgelet met de verhoudingen van de rode babi pangang saus. Het uitgangspunt is eerdergenoemde ingrediëntenlijst geweest, maar ik heb wel wat (maar wat ook al weer?) veranderd. In de herkansing dus. 

3 opmerkingen:

 1. Klinkt heel lekker en redelijk eenvoudig. Maar waar haal je de buikspek vandaan? Groet, Robert
  PS Meringue zag er echt niet mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op de markt vrij en za staat een kraam met flees, de groene horizon. Die heeft iberico buikspek aan een stuk voor 10euro de kilo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat moet natuurlijk vlees zijn, ik heb ineens last van een rare spellingscontroller

  BeantwoordenVerwijderen