maandag 29 augustus 2011

Gemberbubbeltjes


Het recept voor dit drankje komt uit Home Made van Yvette van Boven. Wij drinken eigenlijk geen cola of andere frisdrank, en ook van vruchtensapwaterdrankjes zijn wij geen grootverbruikers. Toen ik dit recept las, wist ik dat ik dat een keer ging maken. Niet alleen voor mezelf, want dan duurt het minstens een week voordat een fles leeg is, maar mijn verjaardag was een mooie gelegenheid. Ik vond het voor herhaling vatbaar. Er zat (maar?) een heel klein bubbeltje in. Voor mij precies goed.
De gist zorgt ervoor dat er bubbeltjes ontstaan. Bedenk dat het gistingsproces door kan gaan, dus zet de fles niet ergens achteraf weg om 'm te vergeten. Want dan kun je met een smeerboel komen te zitten als je de fles opent. Ik had voor de zekerheid de fles maar in de gootsteen gezet.


Gemberbubbeltjes

  • 4-5 cm verse gemberwortel
  • 150 gram (riet)suiker
  • 1/4 theelepel gist
  • ±1,3 liter lauwwarm water
Schil de gemberwortel en rasp hem fijn. Doe de suiker in een kom met een deel van het water en roer tot de suiker redelijk is opgelost. Doe de gist en gember erbij en giet door een trechter in een lege, schone lege frisdrankfles. Vul aan met lauwwarm water tot ± 5 cm onder de rand. Laat de fles ± 12 uur op kamertemperatuur staan. De fles moet nu hard aanvoelen. Als dat niet zo is, moet je 'm nog wat langer laten staan. Zet anders in de koelkast om goed koud te worden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten