zondag 7 augustus 2011

Kruidenvlechtbrood

Bij de inktvis van gisteren aten wij brood. Ik wou een iets ander brood dan standaard. Daarom voegde ik flink wat verse kruiden toe en gebruikte ik pompoenpitolie. Het brood kreeg een iets groenige tint.
Kruidenvlechtbrood 

(voor 2 broden van 600 gram)
  • 600 gram bloem
  • 100 gram volkorenmeel
  • 10 gram droge gist
  • 10 gram suiker
  • 1,5 tl zout
  • 3 eetlepels pompoenpitolie
  • 425 ml lauw water
  • 4 eetlepels fijngehakte, verse kruiden
Meng beide soorten bloem, gist, suiker, zout en olie door elkaar in een kom. Doe een derde van dit mengsel in de kom van de broodbakmachine. Giet hierop een derde van het water. Schep hierop weer een laag bloemmengsel en giet hierop weer een derde van het water. Herhaal dit voor de derde keer. Op deze manier is water en bloem al een beetje gemengd. 
Voeg als laatste de kruiden toe. Laat het deeg ongeveer 6-8 minuten kneden op het programma "deeg".
Vet een grote kom in met een drupje olie. Leg hierin de deegbal. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warm plekje minimaal een uur rijzen totdat het zich verdubbeld heeft. 
Kneed het deeg een paar keer door en laat het dan nog afgedekt 5 minuten rusten. Verdeel het in 6 gelijke delen. Rol  elk deel uit tot een slang.  Als je rolt, rol dan niet heen (van je af) en terug (weer naar je toe), maar slechts één kant op, til de slang op en verplaats hem naar het begin van je werkvlak en rol opnieuw dezelfde kant op.
Leg drie slangen verticaal naast elkaar en knijp ze aan de bovenkant aan elkaar. Vlecht de 3 strengen in elkaar. Zorg dat je een wat kortere, dikke vlecht in plaats van een langere, smalle vlecht krijgt. Leg de vlecht op een ingevette bakplaat en maak van de 3 andere slangen ook een vlecht.  Dek af met een theedoek en laat nog een uur rijzen. 
Verwarm de oven voor op 210C. Bak de vlechtbroden in ongeveer 35 minuten gaar en lichtbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je er  op de onderkant op klopt. Bak ze eventueel nog 5 minuten langer, en leg ze dan op zijn kop. Laat op een rooster afkoelen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten