woensdag 10 augustus 2011

Vlierbloesemkruisbessenhangop

Niet helemaal in het seizoen meer, maar wel een lekkere combinatie. De kruisbes in mijn tuin had ongeveer anderhalf pond kruisbessen opgeleverd. Omdat ze niet allemaal tegelijkertijd rijp zijn had ik ze beetje bij beetje ingevroren. En de vlierbloesemsiroop is ook inmaak. Als je dit echt in het seizoen wilt maken, moet je ongeveer 10 maanden geduld hebben.


In plaats van (zelfgemaakte of gekochte) vlierbloesemsiroop kun je ook een à la minute, nou ja à la 2 heures, vlierbloesemsiroopje maken. Roer 25 gram suiker door 2 dl water, breng dit aan de kook terwijl je de suiker oplost door te roeren. Laat 2 minuten doorkoken. Zet het vuur uit, leg een klein vlierbloesemscherm in de suikersiroop en laat 2 uur trekken. Verwam dit weer om de gelatine erin op te laten lossen.

Vlierbloesemkruisbessenhangop

(4 personen)
  • 1 liter volle yoghurt
  • 0,5 dl vlierbloesemsiroop
  • 1,25 dl water
  • 1 blaadje gelatine
  • 150 gram kruisbessen
  • 20 gram suiker
  • 1 eetlepel honing
Hang een zeef boven een kom. Leg een schone (zonder wasmiddelenluchtjes) theedoek of een stukje kaasdoek in de zeef. Schenk de yoghurt in de zeef. Zet in de koelkast en laat een nacht uitlekken. 
Week het blaadje gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Verwarm de vlierbloesemsiroop en los het uitgeknepen blaadje gelatine hierin op. Roer het water erdoor. Giet de gelei-in-wording in 4 mooie glazen. Laat de gelei minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Lepel dan de uitgelekte yoghurt (=hangop) er op. Strijk de bovenkant glad. 
Verwarm de kruisbessen met 2 lepels water en de suiker. Prak fijn en laat 3 minuten doorkoken. Roer af en toe over de bodem. Roer de lepel honing erdoor en laat tot lauw afkoelen. Lepel de lauwe jam op de hangop. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten