Tomatenketchup
(voor ongeveer 4 potten)
- 2 kilo tomaten
- 1 rode paprika (±200 gram)
- 2 uien (±200 gram)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 cm verse gember, fijngeraspt
- 1 theelepel zout
- 2 theelepel korianderzaad
- 6 witte peperkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 1/2 theelepel gemalen piment
- 2 dl azijn
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 75 gram geleisuiker
Snijd de tomaten, paprika en ui in stukjes. Doe ze in een pan met de knoflook. Breng aan de kook en laat een uur pruttelen. Roer af en toe zodat het niet aankoekt. Pureer na een uur het mengsel met de staafmixer. Voeg de azijn, suiker en specerijen toe. Laat nog 3 kwartier zachtjes inkoken tot het nog wat dikker wordt. Verwijder het laurierblad en als je ze kunt vinden ook de kruidnagels en peperkorrels. (je kan de specerijen eventueel in een thee-ei doen en op die manier laten meetrekken).
Was potten met heet sodawater en spoel na met kokend water. Laat ze uitdruppen op een schone theedoek. Vul de potten met de hete tomatenketchup, draai de deksel erop en zet 10 minuten omgekeerd neer. Draai de potten weer om en laat afkoelen.
Bewaar een geopende pot in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten