zondag 15 april 2012

Appelkruimeltaart

Erg handig om deeg in de vriezer op voorraad te hebben. Als je het een beetje met beleid doet, kun je dit ontdooien in de magnetron zonder dat de boter smelt. Voordat manlief vertrok maakte ik nog snel appeltaart voor bij de koffie. Toen was de taart nog warm. Mannetje Q vond ´m heerlijk. De volgende dag (en de dagen erna) was de taart koud. Dat vond mannetje Q ineens niet lekker. Het gevolg is dat ik nu al de hele week appelkruimeltaart eet. Hij is net op, voordat manlief weer thuis is.

Appelkruimeltaart

(springvorm doorsnee 22 cm)
  • 300 gram fonceerdeeg (*)
  • 2,5 dl melk
  • 15 gram custardpoeder
  • 15 gram suiker
  • 75 gram rozijnen
  • eventueel 1 eetlepel PX sherry (anders water)
  • 500 gram appels
  • 75 gram koude boter, in hele kleine blokjes
  • 75 gram kristalsuiker
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel


*) Maak het fonceerdeeg in een grote portie en vries in 3-4 delen in. Hiervoor heb je nodig:
  • 250 gram boter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels water
  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
Meng de boter, basterdsuiker, zout, ei en water in de keukenmachine. Meng daarna, met de kneedhaak, de bloem en het bakpoeder erdoor. Verdeel in 3-4 porties en laat het een paar uur rusten in de koelkast voordat je het gaat gebruiken. 
Klem bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm en vet de zijkanten in. Rol het fonceerdeeg uit tot een lap van 28 cm doorsnee. Bekleed hiermee de springvorm. 

Maak custardpudding door het custardpoeder, de suiker en een scheutje melk tot een papje te roeren. Breng de rest van de melk aan de kook. Roer het papje door de melk. Roer de klontjes eruit. Zet het vuur ook laag om te voorkomen dat de pudding aanbrand. Laat een minuutje pruttelen. Haal het pannetje van het vuur. Roer af en toe totdat je de pudding nodig hebt. 
Doe de rozijnen in een kommetje met de sherry (of het water). Zet even in de magnetron tot het warm is, en laat de rozijnen zo wellen. 
Was de appels. Snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de parten in de breedte in dunne schijfjes. 
Meng de kristalsuiker en het bakmeel. Wrijf de boter erdoor tot je een kruimelig deeg hebt. Dit kan met je handen, maar je kan dit ook in de (kleine) keukenmachine doen. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Verdeel de rozijnen over de deegbodem. Verdeel de appels hierover. Leg lepels custardpudding op de appels. Bestrooi met het kruimeldeeg. Bak de taart in 45 minuten gaar.  

1 opmerking: