dinsdag 17 april 2012

Frijoles refritos

Een paar weken geleden, in het stukje over de tomaatkoriandersalsa, schreef ik al over de frijoles refritos. Inmiddels heb ik ze al vaker gemaakt. Heerlijk en simpel. Zeker als je een blik bonen gebruikt, of in een keer een zak bonen weekt&kookt en die in porties invriest.

Frijoles refritos
  • 2 eetlepels olie
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik zwarte bonen (uitgelekt, maar vocht bewaard)
  • zout
  • eventueel koriander om de bestrooien
Verhit de helft van de olie in een zware koekenpan of braadpan. Fruit de ui een paar minuten tot deze lichtbruin is. Pers de knoflook erboven uit en fruit even mee. Voeg dan de rest van de olie toe. Doe 1/3 deel van de bonen in de pan. Pelt ze met een lepel (pureestamper werkt ook) terwijl je roert en de aangebakken stukjes van de bodem schraapt. Doe het volgende deel bonen erbij, plet en roer, en doe dan de laatste bonen erbij. Als het op eind net iets te droog lijkt, kun je nog wat bonenvocht erdoor roeren. Breng flink op smaak met zout. Doe over in een kom en bestrooi eventueel met koriander. 

Dit kun je zo eten, of met tortillachips, of als vulling in een taco of tortilla. Een restje smaakt de volgende dag ook lekker op een geroosterde boterham en wat plakjes tomaat. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten