maandag 25 januari 2016

Weekmenu - spruitjes, broccoli, zuurkool, aardappels

Hollandse pot deze week. Dat kan niet anders met spruitjes, zuurkool en aardappels in de bonus van deze week. Om ook aan de wensen van de niet-aardappeleters tegemoet te komen natuurlijk ook een aantal ideeën om iets anders met broccoli en zuurkool te koken. Een aantal recepten met spruitjes heb ik 2 weken geleden al gegeven.

hoe zien flower sprouts eruit


Weekmenu

  • Als eerste een AGV'tje: gekookte aardappels, spruitjes en een tartaartje. Een paar dagen later te variëren door broccoli te gebruiken in plaats van spruitjes. 
  • Zuurkoolstamppot met aardappels, rookworst en ananas.
  • Een ovenschotel met zuurkool, gehakt, tutti frutti en rijst. Maar in plaats van rijst kun je natuurlijk ook aardappelpuree gebruiken. 
  • Hartige taart van bladerdeeg, ei, spekjes, geraspte kaas met broccoli. Natuurlijk ook deze in de spruitjesvariant
  • Overigens is deze hartige taart met broccoli ook lekker. Daar zit ter afwisseling mais en chorizo door. Misschien heb je nog een stukje chorizo in de vriezer liggen van een van de vorige keren dat ik dat in een recept als ingredient opgaf. 
  • Mexicaanse bonenschotel met mango. In het recept van vorige week gebruikte ik verse mango, maar je kunt ook prima de mangoblokjes uit de diepvriezer gebruiken. Fijn voor mensen die snel klaar willen zijn. 
  • Ook een keer trek in de meer oosterse keuken? Dan zijn spruitjes ook lekker met pindasaus en kipreepjes en rijst of noedels. 
  • Nog meer Hollandse pot trouwens. Ook de witlof is in de aanbieding. Witlof met ham en kaas blijft lekker. Ik kom tot de ontdekking dat ik de manier waarop ik dat klaarmaak nog nooit geblogd heb. Toch binnenkort maar een keer doen. 
  • Ten slotte nog een spannender bordje eten. Diverse groenten, waaronder de mooie paarsgroene flowersprouts die hierboven op de foto staan. 


Bietjes, linzen, witlof met flower sprouts en pompoenpitten

  • 500 gram gekookte bietjes
  • 200-300 gram gare linzen (bijvoorbeeld uit blik)
  • 1 kleine rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 2 theelepels frambozenazijn (of balsamico)
  • zwarte peper uit de molen
  • 4 eetlepels pompoenpitten (of zonnebloempitten, amandelen, cashewnoten e.d.)
  • 200 gram flower sprouts
  • 2 stronkjes witlof (± 300 gram)
  • pompoenpitolie (of andere notenolie)
Snijd de bietjes in blokjes. Doe ze in een pan met een heel klein beetje water en flink wat peper en een beetje zout. Verwarm ze op laag vuur. Of warm ze op in de magnetron. 
Doe de ui in een klein kommetje met de azijn en een lepel water. Verwarm even in de magnetron zodat het rauwe eraf is en laat staan tot de rest klaar is. 
Giet de linzen af en warm ze op. 
Rooster de pompoenpitten (of andere noten) even in een koekenpan zonder vet. 
Snijd eventueel een heel klein stukje van het stronkje van de flower sprouts en verwijder eventuele lelijke blaadjes. Stoom ze 3-4 minuten. Als je geen stoompan hebt, kun je ze ook in een pan doen, er kokend water over gieten en nog 1-2 minuten koken. Giet af. 
Haal de blaadjes van de witlof los. Verdeel ze over 2 borden. 
Meng de bietjes, linzen en ui door elkaar. Proef of er nog wat peper of zout bij moet. Verdeel over de witlof. Schep de flower sprouts erop. Sprenkel er wat pompoenpitolie over en bestrooi met de pompoenpitten. 

Het recept zoals hierboven staat is glutenvrij en veganistisch. Je kunt er eventueel wat geitenkaas over verkruimelen of een schep (griekse) yoghurt met een uitgeperst teentje knoflook erdoor bij geven. Een stuk brood is er ook lekker bij. Restjes zijn natuurlijk de volgende dag bij de lunch erg lekker, alhoewel die knoflookyoghurt dan misschien niet zo'n goed idee is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen