donderdag 21 januari 2016

Stamppot boerenkool met zoete aardappel, chorizo, rode ui en jalapenopeper

foto van boerenkoolstamppot met zoete aardappel en chorizoDacht ik iets anders verzonnen te hebben, staat er in de Allerhande van januari ook een stamppot van zoete aardappel met boerenkool. Daar met allerlei superfood- en gezondheidsargumenten omgeven, bij mij omdat het gewoon lekker is. Q was in eerste instantie wat terughoudend, maar lustte later toch nog wel een schep. Hij vond het:"een lekkere combinatie - vooral met de chorizoblokjes erdoor". 


Stamppot boerenkool met zoete aardappel, chorizo, rode ui en jalapenopeper

  • 200-250 gram chorizo (droge worst)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 jalapenopeper, gesnipperd
  • 1 kilo zoete aardappel
  • 750 gram aardappels
  • 500-600 gram verse boerenkool
  • ± 1 deciliter warme melk
Snijd de chorizo in hele kleine blokjes. Dat is even een werkje, maar met een scherp mes lukt het echt. 
Verhit een koekenpan en bak de blokjes chorizo een paar minuten tot ze wat knapperig worden en het vet eruit begint te lopen. Voeg de ui en jalapenopeper toe, bak een minuutje mee, en zet dan het vuur uit. 
Schil de aardappels. Snijd de zoete aardappels in blokjes, en de aardappels in plakjes. Spoel de gewone aardappels af onder de kraan. Doe de aardappels in een pan en voeg zoveel water toe dat ze bijna onderstaan. Breng ± halve liter water aan de kook in de waterkoker. Leg een deel van de boerenkool bovenop de aardappels, overgiet met wat kokend water, en probeer zo alle boerenkool in de pan te krijgen. Door het kokende water slinkt de kool al wat. Voeg eventueel een beetje zout toe - de chorizo bevat ook al veel zout, dus misschien hoeft het niet. Breng aan de kook en laat ± 15 minuten koken tot de aardappel en boerenkool gaar zijn. Giet af (bewaar wat kookvocht) en stamp de aardappels met de boerenkool fijn. Roer de warme melk erdoor. Warm de chorizo nog even op en roer door de stamppot boerenkool met zoete aardappel. Doe wat kookvocht in de pan van de chorizo en roer alle restjes smaak van de chorizo erdoor. Meng door de stamppot. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten