dinsdag 26 januari 2016

Knolselderij en kip in ragout met vadouvan

Je ziet het niet heel goed op de foto, maar vadouvan is, net als kerrie, een geel specerijenmengsel. Dat gele komt van de kurkuma, ook wel geelwortel genoemd. Naast kurkuma zit er in dit zakje komijn peper, kaneel, fenegriek en knoflook in. Dit zakje kreeg ik van de culipostbode. Samen met een zakje quattre epices, wat bestaat uit nootmuskaat, peper, gember en kruidnagel, oftewel franse gehaktkruiden. Maar ja, ik eet eigenlijk nooit gehaktballen. En als ik gehaktbrood maak, dan gaat er een eigen keuze aan specerijen door uit mijn kruidenpotjeslade. Of die quattre epices mijn eten halen vraag ik me af. Waarschijnlijk ga ik er iemand anders blij mee maken. 
Vraag ik me toch af waarom ik kerrie en vadouvan wel als mengsel koop, maar de meeste andere mengsels niet.

Deze ragout van kip en knolselderij op smaak gebracht met vadouvan was een geslaagd experiment. De foto van de ragout helaas wat minder, dus je zult het met alleen het zakje vadouvan moeten doen. 


Knolselderijragout met kip en vadouvan

  • 1 knolselderij (± 900 gram, vuil gewicht) 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 400 gram kip(dij)filet, in reepjes
  • 2 theelepels vadouvan
  • 2 deciliter crème fraîche
  • beetje zout
  • 1 bosuitje, in ringetjes
Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ± 1 bij 1 bij 1 centimeter. Doe ze in een pan met een zoveel water dat ze net onderstaan, breng aan de kook en kook ze ± 5 minuten. Giet af. 
Verhit ondertussen de olie in een hapjespan en fruit de ui hierin een paar minuten. Voeg de kip toe en bak mee tot de kip begint te kleuren. Voeg een scheutje water toe, en laat met een deksel op de pan ± 5 minuten smoren tot de kip nagenoeg gaar is. Zet het vuur hoog en bak de vadouvan even mee. Voeg de knolselderij, crème fraîche en een paar lepels water toe. Laat nog een paar minuten doorwarmen. Proef of je er zout bij wilt. Bestrooi met de ringetjes bosui.

Serveer met wilde en witte rijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten