Een nieuw jaar met een nieuw weekmenu. Ik zal mijn best doen om elke week met gevarieerde gerechten met de aanbiedingen te komen. Ik vind het leuk om te horen of je iets van het weekmenu gekookt hebt. Reageren kan ook op mijn facebookpagina.
In januari denk je nu niet meteen aan ijsbergsla. Toch is dat 1 van de aanbiedingen. Wat kun je daar nog meer mee dan "gewoon sla"? Als je telkens een paar bladeren loshaalt in plaats van de krop te halveren of in kwarten te snijden, blijft de sla wel 2 weken goed. Dan hoef je niet elke dag sla te eten.
- Vietnamese slarolletjes: Maak een paar mooie slabladeren los, 4-5 per persoon. Zet in schaaltjes op tafel: pindasaus, geraspte wortel, reepjes paprika, verse koriander en/of munt, gare mihoen (kleiner geknipt), zoete chilisaus, reepjes peer (of mango), rulgebakken gehakt of stukje kip. Vul een slablad met iets uit elk kommetje en rol op.
- Taco's of tortilla's gevuld met gehakt, ui en mais. Of met bonen, ui en mais. Erbij een paar blaadjes fijngesneden ijsbergsla met stukjes avocado. Het gehakt kun je rul bakken met een zakje, maar je kunt ook wat komijn, korianderpoeder, paprikapoeder, zout en iets pittigs als cayennepeper, sambal of een fijngesneden peper gebruiken.
- Stamppot ijsbergsla zoals je stamppot rauwe andijvie maakt. Ook handig als je nog een klein restje ijsbergsla hebt, en de rest dan aanvult met andijvie.
Wat is er nog meer in de aanbieding of in het seizoen? Winterpeen, knolselderij, kolen, boerenkool, rookworst, spekjes en hamblokjes, humus, blikjes bonen. Je kunt in elk geval flink hamsteren.
Weekmenu:
- Stamppot boerenkool met 1 1/3 zak boerenkool, rookworst en spekjes.
- Een stoof van kikkererwten en boerenkool met sinaasappel. Erbij kun je een kipschnitzel of verse worst eten, maar vlees hoeft niet perse. De kikkererwten zijn ook een goede eiwitbron. Eventueel kun je nog puntpaprika toevoegen en er een stuk brood of een tortilla bij eten, of een kom soep.
- Rijst met pittig gehakt en wortel.
- Tortilla besmeerd met humus en bestrooid met rauwkost (radijs of paprika). Erbij een kom soep.
- Pasta met hamblokjes, champignons en knolselderij
Pasta met hamblokjes, champignons en knolselderij
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 250 gram champignons, in plakjes
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel sambal
- 1/2 kleine knolselderij (± 300 gram), geschil en in blokjes
- 1 pakje slagroom (2 deciliter)
- 125 gram hamblokjes
- ± 1 eetlepel grove mosterd
- eventueel wat tijm of salie
- 200 gram pasta naar keuze, gekookt terwijl je de saus maakt.
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui even aan. Voeg de champignons toe en bak op hoog vuur een paar minuten. Voeg de knoflook, sambal en knolselderij toe en schep even om. Giet de slagroom erbij en voeg wat zout toe. Breng aan de kook en laat op laag vuur ± 10 minuten pruttelen tot de knolselderij beetgaar is. Voeg de hamblokjes toe en laat meewarmen. Breng de saus op smaak met de mosterd en eventueel wat tijm of salie.
Meng de afgegoten pasta door de saus.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten