donderdag 28 januari 2016

Stroopwafels met sinaasappel


Stroopwafels, chocoladewafels, wafels met speculaaskruiden, hartige ontbijtwafels. In de Delicious van december vorig jaar stonden lekkere recepten van een heel aantal wafels. Beetje jammer was dat er geen aandacht werd besteed aan de verschillende soorten wafelijzers die er bestaan. Want niet elk soort wafel kun je met elk wafelijzer bakken. De stroopwafels bak je bijvoorbeeld met een wafelijzer waar je ook kniepertjes mee kunt bakken. Ik heb zelf een simpele van Princess gekocht. Een tikje gammel, maar ik denk niet dat ik vaker dan 5 keer per jaar wafels ga bakken, dus dat overleeft dat apparaat wel. 

De stroopwafel moet niet zo dun als een kniepertje worden, want je snijdt de wafel horizontaal doormidden en vult 'm dan met stroop. Dat juiste dikte vinden en het doormidden snijden is wel even oefenen. De laatste 3 gingen beter dan de eerste 3. Er was ook een stroopwafel in de vorm van een halve cirkel. Die wafel was zo dun dat ik 'm niet meer horizontaal doormidden kon snijden, dus heb ik 'm maar "gewoon" in 2 helften gesneden. 

Het recept voor deze stroopwafels met sinaasappel is gebaseerd op het Deliciousrecept voor de stroopwafels met mandarijn. Met de helft van dat recept kon ik 6 stroopwafels maken. 


Stroopwafels met sinaasappel


 • 4 gram gist
 • 125 gram bloem
 • 60 gram zachte boter
 • 30 gram golden syrup
 • 1/4 ei, losgeklopt *)
 • rasp van 1 sinaasappel (helft voor deeg, helft voor stroop)
 • 65 gram golden syrup
 • 30 gram boter
 • 30 gram witte basterdsuiker
 • 30 gram bruine basterdsuiker
Meng in een beslagkom de gist met 2 theelepels warm water en laat een paar minuten staan. 
Voeg bloem, 60 gram boter, 30 gram golden syrup, ei en de helft van de sinaasappelrasp toe en kneed met een mixer met deeghaken tot een deeg. Vorm een bal van het deeg. Dek de kom af met plastic folie en laat een uur rijzen. (bij mij rees het deze keer niet erg, maar daar had ik geen last van bij het bakken)
Verdeel het deeg in 6 bolletjes en laat deze, afgedekt, nog 15 minuten rijzen. 
Breng de 65 gram golden syrup, de andere helft van de sinaasappelrasp, de 30 gram boter en beide soorten basterdsuiker in een pannetje op laag vuur tegen de kook aan. Roer zodat de suiker oplost. Laat in het pannetje zodat je de stroop eventueel nog iets kunt verwarmen als deze teveel is afgekoeld. De stroop moet ook weer niet te dun zijn omdat de stroop dan direct van de wafels afloopt.
Verhit het wafelijzer. Leg een balletje deeg op de plaat en klap het ijzer dicht. Zorg dat de wafel ± 2-3 millimeter dik blijft. Bak de wafel in een paar minuten gaar. Leg op een plat vlak en snijd de warme wafel horizontaal in 2 dunne wafels. Bestrijk 1 wafel met stroop en klap de helften weer op elkaar. Laat afkoelen. 

*) gooi de rest van het ei niet weg. Bak er bijvoorbeeld de volgende ochtend bij het ontbijt een omeletje van.

3 opmerkingen:

 1. De stroopwafels die zijn gelukt, zien er wel mooi uit! :) ik vind het erg cool, zelf stroopwafels bakken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ze waren in elk geval erg lekker. En dat is het belangrijkste. Van de zomer gaan we ijshoorntjes proberen met het apparaat.

   Verwijderen
 2. De stroopwafels die zijn gelukt, zien er wel mooi uit! :) ik vind het erg cool, zelf stroopwafels bakken!

  BeantwoordenVerwijderen