vrijdag 29 januari 2016

Kletskoppen - foodblogswap

Vorige maand sloeg ik even over, maar deze maand is het er weer tijd voor: de foodblogswap. Deze maand mocht ik iets lekkers uitzoeken uit Doortjes keuken. Aan het begin van de maand had ik al even gekeken en besloten dat het iets zoets ging worden omdat ik dan meer te kiezen had. Dat leidde tot een shortlist: kletskoppen of lemonbars. 
Het zijn dus de kletskoppen geworden. Ik had bedacht dat het wel een leuk projectje was om met mannetje Q te doen op afgelopen regenachtige woensdag. Eerst vond hij dat wel een goed idee, maar toen het zover was bedacht hij zich. Dus heb ik ze maar alleen gebakken. Ik halveerde het recept van Doortje en dat leverde mij 18 kletskoppen op. Ze waren zover uitgelopen dat ze elkaar raakten met als gevolg dat ik ze niet heel van de bakplaat kreeg. Maar in stukjes waren ze ook lekker. Met proeven wilde mannetje Q wel helpen. 

Gebruik bij het bakken ook je neus. Er zit vrij veel suiker in het deeg waardoor de koekjes karamelliseren bij het bakken. Dat is ook de bedoeling, maar te donker is natuurlijk niet lekker. De tweede lading bakte ik 10 minuten in plaats van 11. 

Aan het recept veranderde ik niets. Het gebruik van half bruine en half witte basterdsuiker in plaats van de genoemde lichtbruine is niet echt een andere draai. 


Kletskoppen

(18 stuks - 2 bakplaten)

  • 75 gram ongezouten pinda's
  • 75 gram zachte boter
  • 45 gram kristalsuiker
  • 87 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 ei
  • 37 gram bloem
  • 1/4 theelepel baking soda
  • snufje zout
Rooster de pinda's in een koekenpan zonder vet tot ze lichtbruin zijn. Schep op een bord om af te koelen. Hak ze daarna grof. 
Klop de zachte boter luchtig. Klop beide soorten suiker erdoor. Klop dan het ei erdoor. Zeef bloem, baking soda en zout erboven. Meng dat er ook door. Meng tot slot de gehakte pinda's door het deeg. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Leg een vel bakpapier (of siliconenvel) op een bakplaat. Schep met behulp van 2 theelepels hoopjes ter grootte van 1 theelepel op de bakplaat. Zorg dat je genoeg tussenruimte tussen de hoopjes houdt want de koekjes worden heel groot. Bak de koekjes 10-11 minuten tot ze goed bruin gekleurd zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat en steek ze er dan met een paletmes af en leg ze op een rooster om verder af te koelen. Bak de volgende lading(en) op dezelfde manier. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten