woensdag 13 januari 2016

Ketchup van paprika

afbeelding van paprika ketchupSoms kan ik heel georganiseerd zijn. Met mijn vriezer bijvoorbeeld. Die is heel netjes met een la voor vlees, een la voor groente, een la voor fruit, een la voor soep, een stuk voor deeg, gekookte rijst en dergelijke. Ernaast ligt een briefje met wat erin zit, en daar schrijf ik bij en streep ik op af. Toch laat mijn georganiseerdheid wat te wensen over, en moet ik de vriezer af en toe doorlopen en een up-to-date briefje maken. De laatste keer dat ik dat deed, ontdekte ik dat er nog minstens 15 hamburgers in de vriezer lagen. Dat werd dus of een winterbbq of gewoon een keer een broodje (of 2) hamburger eten. Het werd dat laatste. Maar wel met een variatie. Op de ene ging auberginepuree en zoetzure knolraap en jalapenopeper, een combinatie uit een recept uit Nopi. Op de andere ananas en deze ketchup van paprika. 
Voor de verhoudingen van azijn en suiker keek ik onder andere in mijn Ballymaloerecepten en in Homemade van Yvette van Boven. Dat verschilde nogal. Ik besloot aan de Yvette-zijde te blijven en niet al te veel suiker en azijn te gebruiken. 

Ketchup van paprika

 • 750 gram rode paprika, in stukjes (schoon gewicht)
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 3 kruidnagels
 • 2 pimentbessen
 • 1 theelepel korianderzaad
 • 3 centimeter verse gember, geraspt
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel sambal
 • 75 gram suiker
 • 75 milliliter azijn
Doe de paprika, uisnippers, tomatenpuree in een pan. Voeg een blikje water toe, roer even en breng aan de kook. Laat 30 minuten pruttelen tot de paprika en ui zacht is. 
Maal ondertussen kruidnagel, pimentbessen en korianderzaad in een specerijenmolen (of koffiemolen) tot poeder. 
Pureer de paprika met de staafmixer fijn. Voeg de specerijen, gember, zout, sambal en suiker en azijn toe en breng aan de kook. Laat zonder deksel 15-25 minuten inkoken tot het mengsel de dikte van ketchup heeft. Roer af en toe. 
Was ondertussen glazen potten met schroefdeksel of lege flessen af in een heet sodasopje. Spoel na met kokend water en laat omgekeerd uitlekken op een schone doek. Giet de hete ketchup in de potten en draai de deksel erop. 

Eenmaal geopend in de koelkast bewaren en binnen 2 weken opmaken. Bij mij was het potje toen nog niet leeg en had zich een mooie schimmel ontwikkeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten