vrijdag 8 april 2011

Hartige taart met broccoli en mais


Van de vorige keer hartige taart had ik het commentaar van manlief en mannetje Q goed onthouden. Zij misten de spekjes. Op zoek naar spekjes - ik bak altijd het hele pakje uit en doe de rest in de vriezer; niet tè lang bewaren want het wordt snel ranzig - vond ik nog een stukje chorizoworst in de vriezer. Dat zou vast ook wel mogen. Daardoor geïnspireerd voegde ik mais en jalapenopepers toe en toen kregen we een soort mexicaanse hartige taart.

Bij het koken vroeg manlief of er wel spekjes door zaten. Toen mijn antwoord "nee" was, schrok hij heel erg. Gelukkig zei ik er toen snel achteraan "maar wel chorizo". En toen was hij weer blij.



Hartige taart met broccoli en mais

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - quichevorm met doorsnee 22 cm)
  • 150 gram bloem 
  • 75 gram koude boter, in blokjes 
  • ± 2 lepels ijskoud water 
  • 100 gram chorizo, in kleine blokjes 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 1 teentje knoflook 
  • 400 gram broccoli 
  • half blikje mais (± 150 gram) 
  • 2 eieren 
  • 1 dl crème fraîche 
  • 3 eetlepels jalapenopepers uit een potje, in kleine stukjes 
  • 1/2 theelepel gemalen komijn 
  • 1/2 theelepel gemalen koriander 
  • 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat 
  • 1 theelepel paprikapoeder 
  • 1 theelepel marjoraan (of oregano)
Meng bloem en boter in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Meng dan het water erdoor. Begin met 1 lepel. Zodra zich een bal vormt, is het goed. Verpak de bal in plastic folie en leg een half uurtje in de koelkast.
Bak ondertussen de chorizoblokjes in eigen vet een paar minuten. Bak dan de uisnippers mee. Pers de knoflook erboven uit en doe het vuur uit.
Snijd de broccolistronk in kleine stukjes en kook deze 4 minuten in een laagje gezouten water. Snijd de roosjes was kleiner en kook deze 2 minuten.
Verwarm de oven voor op 200C.
Rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnee van ± 26 cm. Bekleed hiermee de quichevorm. Leg op de deegbodem een velletje bakpapier en daarop blindbakvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen). Bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder dan de steunvulling, bestrijk met eiwit en bak nog 10 minuten.
Klop de eieren, de dooier en het overgebleven eiwit los met de crème fraîche en peper en zout. Meng er de specerijen en de jalapenopepers door.
Verdeel het ui-chorizomengsel over de bodem van de taart. Verdeel hierover de stukjes broccolistronk. Verdeel dan de broccoliroosjes en de mais erover. Giet het eimengsel erover. Bak de taart nog 35 - 40 minuten in de oven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen