zaterdag 23 april 2011

Risotto met mizuna

Mizuna en mibuna. Dat klinkt erg exotisch, maar het valt wel mee. Het zijn beide groene bladgroentes, die je lekker in een gemengde groene salade kan verwerken.
Het is ook een groente die goed tegen kou kan en dus in de winter in mijn onverwarmde kas het redelijk doet. In februari had ik een rijtje mizuna gezaaid, en dat heb ik vandaag geoogst. Ik maakte er risotto mee.

Wat dat exotische betreft: mizuna heet ook wel japanse kool (brassica rapa subsoort nipposinica variant japonica) en is heel nabije famile van de raapstelen (brassica rapa. (bron: wikipedia). Dus je kunt ook raapsteeltjes gebruiken.


Risotto met mizuna

(2 personen)
 • 2 el olijfolie
 • 1/2 ui, gesnipperd
 • 1 teentje knoflook
 • 1 dl witte wijn of vermouth
 • 200 gram risottorijst
 • ong 8 dl lichte groentebouillon
 • 250 gram mizuna, grofgesneden
 • 50 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt
 • versgemalen zwarte peper
Breng de bouillon in een kleine pan aan de kook, en houdt deze op een klein pitje goed heet.
Verhit in een kleine braadpan 1 eetlepel olijfolie. Fruit ui en knoflook hierin een paar minuten. Voeg nog een eetlepel olie en toe en de rijst en schep deze om totdat alle korrels met een filmpje olie bedekt zijn. Blus af met de wijn of vermouth. Als deze verdampt is, voeg je een lepel (gebruik een juslepel of een kleine soeplepel) bouillon toe. Roer geregeld.  Schep de volgende lepel bouillon erbij, als de voorgaande bijna is opgenomen. Ga zo door tot de rijst gaar is en de bouillon (bijna) allemaal gebruikt is. Dit duurt - afhankelijk van de gebruikte rijst - 15 tot 20 minuten.  
Schep de grofgesneden mizuna en  en de geraspte kaas erdoor.  Geef nog een flinke draai met de pepermolen erboven. Serveer in diepe borden.

2 opmerkingen:

 1. Vraagje: kun je de witte wijn ook vervangen door iets waar geen alcohol in zit? Bijvoorbeeld een eetlepel wittewijnazijn, citroensap, o.i.d.?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De alcohol verdampt nagenoeg helemaal. Dus alleen als je echt geen alcohol mag of wilt zou ik het weglaten. Het voegt iets smaak toe, maar afblussen met een lepel bouillon kan ook. Of met bv 50 milliliter appelsap zou bijv. kunnen - omdat dat zoeter is zou ik iets minder gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen