zondag 17 april 2011

Limoentaart

Mooie, groene, glimmende limoenen. Die gebruikte ik om deze taart te maken. Helaas is hij nu al weer op...


Limoentaart

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - quichevorm met doorsnee 22 cm)
  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter, in kleine blokjes
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • sap en rasp van limoenen (±1,25 dl)
  • 2 dl slagroom
  • 20 gram maizena
  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
Maak het korstdeeg door de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan 1 eetlepel koud water  toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Misschien moet er nog een klein beetje water bij. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de deegbodem. Zet de beklede vorm weer 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 C.  Bedek de  taartbodem met bakpapier en doe hier vervolgens een steunvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen - kun je hergebruiken met dit doel) in. Bak de taartbodem 15 minuten. Verwijder dan de steunvulling en bak nog 10 minuten. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Verlaag de temperatuur tot 175C.  
Roer ondertussen de maizena tot een papje met een scheutje slagroom. Breng de rest aan de kook. Roer het maizenapapje door de kokende slagroom en laat 1 minuut pruttelen. Zet even apart.
Splits de eieren. Klop de eiwitten in een schone kom stijf.
Klop de eidooiers met de suiker tot een dik mengsel. Klop het limoensap erdoor. Klop dan de slagroompap erdoor. Spatel als laatste het eiwit erdoor. 
Verdeel de vulling over de voorgebakken bodem. Bak de taart in een oven van 175C 25-30 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten