maandag 11 april 2011

Geitenlabne

Vorige week ging ik bij een andere supermarkt langs dan waar ik normaal mijn boodschappen doe - om actietreinkaartjes te halen - en dan vind ik het wel leuk om even rond te snuffelen wat voor andere dingen ze hebben. En toen viel mijn oog op geitenyoghurt. En ik wist ook al meteen wat ik er mee ging maken. Deze labne stond al lang om mijn kookverlanglijstje. Eigenlijk wou ik dit al maken tijdens mijn afsluitende kookexamen op Ballymaloe, maar toen is toch wat anders geworden.

Eigenlijk is labne gewoon hangop, maar dit klinkt een stuk exotischer.
Geitenlabne met peper en tijm


(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 1/2 liter geitenyoghurt
  • schoon stukje kaasdoek
  • zout
  • 1/2 rode peper, in hele kleine stukjes
  • blaadjes van een paar takjes tijm
  • scheut lekkere olijfolie
Leg het stuk kaasdoek in een zeef. Giet hierin de yoghurt en zet de zeef op een kom. Laat de yoghurt een nacht in de koelkast uitlekken. 
Schraap de volgende dag de dikke massa uit de doek en meng met wat zout. Laat klodders in een mooi schaaltje vallen en bestrooi met peper en tijm. Giet er een scheut olijfolie over. 

NB de tip in een ballymaloerecept was om het uitgelopen vocht (wei) aan de kippen of varkens te geven. Nu is dat voor de meeste mensen niet haalbaar, maar je kunt het ook opdrinken. Het smaakt friszuur, manlief doet het denken aan ayran, de turkse yoghurtdrank. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten