zondag 10 januari 2016

Weekmenu - spruitjes, prei en verse pasta

Mooi he, zo'n spruitjesstam. Deze komt uit de tijd toen ik nog een volkstuin had. Zo mooi koop je ze niet, bij de supermarkt. Alhoewel, volgens mij heb ik ze als groente van de maand wel bij de AH zien liggen. In elk geval zijn de losse spruitjes deze week in de bonus. Dan heb je dus een kilo spruitjes. Wat moet je daar dan mee, met z'n tweeën? Daar heb ik de volgende recepten voor.


Recepten met spruitjes


  • De pittige wortel-gehaktschotel met gember, maar dan met spruitjes in plaats van wortel. Erbij rijst. 
  • Verse ravioli gevuld met paddenstoelen, net gaar gekookte spruitjes in kwarten of helften en kaassaus.
  • Risotto met champignons en spruitjes. Je kunt in dit recept de gedroogde paddenstoelen weglaten, gewone champignons in plaats van kastanjechampignons gebruiken, de vermout vervangen door witte wijn, en gebruik 150 gram rijst. Kook ± 300 gram spruitjes (in kwarten) net gaar en roer die op het laatst ook door de risotto. 
  • Couscous met spruitjes en chipolataworstjes

Couscous met spruitjes en chipolataworstjes

  • 250 gram spruitjes
  • 150-200 gram couscous
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode (of gele) paprika, in stukjes
  • 4-6 chipolataworstjes *)
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel kerrie (of komijn)
  • eventueel wat griekse yoghurt
Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook ze in een bodempje water in ± 5 minuten net gaar. 
Doe de couscous in een kom, roer er zout naar smaak door en overgiet met ± 2 deciliter kokend water. Dek af en laat staan tot de rest klaar is. Roer dan de couscous los met een vork.
Verhit de olie in een koekenpan. Bak de ui en worstjes op hoog vuur even aan. Voeg de paprika en een klein beetje water toe en laat met een deksel op de pan ± 10 minuten pruttelen tot de worstjes klaar zijn. Schep de worstjes even op een bord. Voeg de sambal en kerrie aan de ui en paprika toe en bak even op hoog vuur. Voeg dan nog een klein beetje water toe. Meng dit, samen met de spruitjes, door de losgeroerde couscous. Serveer eventueel met een schepje griekse yoghurt. 


*) Verpakking bevat er 8. Vries de rest in, of eet ze de volgende dag bij de lunch, of gewoon bij het avondeten. 

Voor iedereen die echt geen spruitjes wilt eten, ook nog een paar andere ideeën voor wat er deze week op tafel kan komen. 


Weekmenu (voor spruitjeshaters)


  • Verse tagliatelle met prei en crème fraîche en eventueel wat kappertjes of citroensap. Erbij een zalmburger. 
  • Snelle chili met hamburger: 2 hamburgers in een beetje olie bakken. Terwijl ze bakken met een spatel in stukjes breken. Een gesnipperd ui toevoegen en even meebakken. Dan een teentje knoflook, een theelepel komijnpoeder, een theelepel korianderpoeder en sambal naar smaak toevoegen. Een blik gepelde tomaten, een blik kidneybonen (uitgelekt, ± 400 gram) en een blik mais (uitgelekt, ± 300 gram) toevoegen en mee laten warmen. 
  • Verse perline met pesto en roerbakmix en extra parmezaanse kaas erover geschaafd.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen