maandag 17 januari 2011

Risotto met kastanjechampignons

Alweer ruim twee weken geleden aten we dit. Na het toch wel overdadige kersteten had ik zin in iets simpels. Daarom een simpele risotto met kastanjechampignons. Ik dacht dat ik die al wel eens op mijn blog genoemd had, maar dat bleek nog niet het geval te zijn. Dus bij deze.

De foto die ik heb gemaakt, zet ik er maar niet bij. Het ziet er erg onbestemd uit. Maar het was wel erg lekker.

Risotto met kastanjechampignons

(2 personen als hoofdgerecht)
  • 10 gram gedroogde paddenstoelen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram risottorijst
  • 1 dl witte vermout
  • (hete) paddenstoelenbouillon van 8 dl water en 1 blokje 
  • 250 kastanjechampignons
  • klontje boter
  • peper
  • 75 gram parmezaanse kaas, geraspt
Knip de gedroogde paddenstoelen in stukjes en week in een beetje warm water. Giet af, maar bewaar het weekvocht. Zeef dit eventueel om zand en dergelijke te verwijderen. 
Verhit 1 lepel olie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui een paar minuten op laag vuur. Voeg dan de uitgeperste knoflook toe en roer even door. Voeg de andere lepel olie toe en dan de rijst. Schep om totdat alle korrels glanzen. Blus af met de vermout. 
Voeg dan scheutje voor scheutje de hete bouillon toe. Blijf (geregeld) roeren. Het duurt ongeveer 20 minuten totdat de rijst gaar is. 
Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur tot ze vocht beginnen los te laten. Bestrooi met peper en laat nog op laag vuur zo´n 3 minuten smoren. Voeg het weekvocht en de gedroogde paddenstoelen toe. Zet het vuur uit. 
Roer de champignons door de gare rijst. Roer 2/3 van de kaas erdoor. Proef of er nog peper en zout bij moet. Zout is niet waarschijnlijk, want de kaas en de gebruikte bouillon zijn ook al zout. Schep in diepe borden en bestrooi met de rest van de kaas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen