zondag 23 januari 2011

Koken met kinderen 2

De tweede keer koken met een aantal kinderen van de school van mannetje Q. Deze keer het eerste hoofdgerecht, il primo, van een italiaans diner. Zelf pasta draaien en daarbij tomatensaus maken.
Ik had deze keer wèl mijn fototoestel meegenomen, maar... alsnog vergeten foto´s te maken. Dus al wel een stap in de goede richting, maar nog niet helemaal. Wel jammer, want er hing een hele rij pastaslierten te drogen aan een wasrekje. En de tomatensausvlekken op de muur waren een goede tweede om op de foto gezet te worden.

Tagliatelle

(± 150 gram - afhankelijk van wat voor soort saus je erbij eet, en van of je het als hoofdgerecht of als tussengerecht is dit genoeg voor 1-2 personen.)

ingrediënten die je hiervoor nodig hebt:
  • 100 gram pastabloem
  • 1 ei
keukenspullen die je hiervoor nodig hebt:
  • platte schaal / diep bord
  • weegschaal
  • vork
  • plastic zakje of folie
  • pastamachine
  • pan om pasta in te koken
1. Maak in het bord (of op het aanrecht) een bergje van de bloem. Maak in het midden een kuil, waarin het ei past. Breek het ei boven een kommetje en giet het in het kuiltje. Klop de eieren met een vork los. Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje bloem van de wand mee. Wees wel voorzichtig want voor dat je het weet maak je de wand kapot. Blijf zolang kloppen totdat het ei en bloem mengsel redelijk gemengd is.
2. Nu kun je het deeg verder met je handen kneden. Als het ei en bloem al redelijk gemengd was, kun je nagenoeg schone handen houden. Kneed het deeg zo´n 10 minuten. Je moet een soepel en egaal deeg krijgen. Soms moet je nog een klein beetje bloem toevoegen (als het deeg te nat blijft) of een klein beetje water (als het deeg te droog was).
3. Als het deeg goed is gekneed rol je het in plastic folie of je stopt het in een plastic zakje.  Laat het minimaal 15 minuten rusten. Als je deeg langer laat rusten moet je het in de koelkast bewaren.
4. Bij het rollen van het deeg gebruik je per keer ongeveer een klompje dat zo groot is als een ei. Rol dit op de wijdste stand van de pastamachine uit tot een lap. Vouw dubbel, rol weer uit. Dit herhaal je zo´n 10 keer tot je een goed soepel deeg hebt. Nu kun je de pastamachine telkens een stand nauwer zetten en het deeg er een keer door rollen. Je lap deeg wordt steeds dunner en breder. Stand 6 of 7 is goed voor tagliatelle. Zet nu het tagliatellehulpstuk op de pastamachine en draai de lap pasta hierdoor. Waarschijnlijk is het handig om met z´n 2-en te werken. Haal de tagliatelleslierten voorzichtig los en hang ze te drogen over bijvoorbeeld een wasrekje. Je kan de slierten ook losjes in een grote schaal leggen en met een klein beetje bloem bestrooien. Dat werkt alleen als je de pasta direct na het draaien gaat koken.
NB een pastamachine mag nooit schoongemaakt worden met water. Dan gaat ie roesten en doet ie het niet meer.

Koken van de pasta
Breng in een grote pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg dan zout toe (een theelepel per 2 liter). Doe de pasta in het kokende water. Roer voorzichtig even door. Wacht tot het water weer kookt. Kook 2 minuten. Proef of de pasta gaar is. Giet af en meng de pasta direct door de saus.

Tomatensaus


ingrediënten die je hiervoor nodig hebt:
  • 1 ui
  • 1 wortel (± 150 gram)
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • ± 5 takjes verse oregano of marjoraan
  • zwarte peper uit de molen en zout
  • drupje rode wijnazijn
  • beetje suiker
keukenspullen die je hiervoor nodig hebt:
  • mes en snijplank (of iets anders om op te snijden)
  • dunschiller
  • hapjespan
  • knoflookpers
  • mes
  • lepel
  • spatel / pollepel om in de pan te roeren
1. Pel de ui. Snijd hem doormidden en snijd de helften in kleine stukjes.
2. Schil de wortel met een dunschiller. Snijd de wortel in de lengte in vieren en dan verder in kleine blokjes.
3. Was de bleekselderijstengels, snijd het bovenste en onderste lelijke stukje eraf, en trek dan ook meteen de buitenste draden mee. Snijd de bleekselderij in de lengte in 2 lange repen en dan de repen in stukjes. Als er nog draden meekomen verwijder je die ook.
4. Verhit de olie in de hapjespan. Doe de ui, wortel en bleekselderij in de pan. Schep goed om. Bestrooi met een beetje zout en peper. Doe een deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat 5 minuten zachtjes fruiten.
5. Pers de knoflook erboven uit. Roer even door en laat dan weer 5 minuten fruiten.
6. Doe de inhoud van het blikje tomatenpuree erbij en laat even meebakken.
7. Snijd de tomaten in het blik fijn door met een mes heen en weer te gaan. Niet te hard, want tomaat geeft lelijke vlekken. Doe de tomaten dan bij het mengsel in de pan.
8. Laat minstens 15 minuten zachtjes pruttelen. Controleer af en toe of het niet aanbakt, en voeg misschien een scheutje water toe.
9. Haal de blaadjes van de takjes oregano af en hak ze wat kleiner. Roer die door de saus. Proef de saus. Breng op smaak met zout en/of peper en/of suiker en/of azijn.

Mengen pasta en saus
Doe de pasta pas in de pan met kokend water als de saus klaar is. De saus blijft, met een deksel op de pan, wel heet en de pasta hoeft maar kort te koken. Roer de gare pasta door de saus. Eventueel kun je het overscheppen in een voorverwarmde serveerschaal. Pasta is heet het lekkerst. De Italianen kennen een uitdrukking: de pasta wacht niet. Daarmee bedoelen ze eigenlijk dat de mensen al aan tafel moeten zitten, terwijl de pasta wordt gekookt zodat die gloeiend heet kan worden opgediend. Aan opgewarmde of aan elkaar geklonterde pasta hebben de Italianen een hekel. Je hoeft zelfs niet te wachten met eten totdat iedereen zijn bord vol heeft. ... 


In principe is een recept voor pastadeeg zo basis als ik weet niet wat. Alhoewel de vraag over welk meel je nou moet gebruiken ook niet met één antwoord beantwoord kan worden. Dus om daar nu een bron voor te vermelden. Toch een verwijzing naar www.pastamaken.nl omdat die site goede basisinformatie geeft. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten