Het leukste om te doen was volgens mij het kraken van de walnoot. Ik heb het al eerder een keer genoemd, maar ik heb geen notenkraker, dus gebruik ik mijn vleeshamer. En ergens op meppen, dat blijft toch wel erg leuk. En deze keer natuurlijk even aandacht voor de hygiene. Met rauwe kip moet je netjes omgaan. Want ik wil natuurlijk geen kindertjes die (in het weekend) ziek rondlopen.
De kinderen proeven natuurlijk van wat ze gemaakt hebben, en een deel moet mee in de broodtrommel voor thuis. Dus dan krijg je dit soort tafereeltjes:
En dit hebben we gemaakt:
Vandaag gaan we de 3e gang, het tweede hoofdgerecht, van een italiaans diner maken. Dat bestaat meestal uit vlees of vis en daarbij 1 of meerdere bijgerechten (contorno). De bijgerechten zijn een salade, groente en dergelijke. We beginnen met de groente klaar te maken, omdat die nog in de oven moet. Denk eraan dat als je met je handen aan rauw vlees zit, je daarna je handen moet wassen. Leg ook geen gaar vlees op het bordje waar het rauwe vlees op heeft gelegen. Het vleesgerecht is een variant op saltimbocca. Dat wordt met kalfsvlees gemaakt, maar wij gebruiken kipfilet.
Venkel met bechamelsaus en kaas
ingrediënten die je hiervoor nodig hebt:
- 1 venkelknol (± 250 gram)
- 20 gram boter
- 20 gram bloem
- 2 dl melk
- peper, zout, nootmuskaat
- 25 gram parmezaanse kaas
keukenspullen die je hiervoor nodig hebt:
- mes en snijplank
- pannetje
- (pol)lepel om te roeren
- ovenschaal
- rasp
1. Spoel de venkel af onder de kraan. Snijd de venkelknol in de lengte doormidden. Leg een helft met het snijvlak naar beneden en snijd dan in lange reepjes.
2. Rasp de kaas met een fijne rasp.
3. Verwarm de oven voor op 180C.
4. Maak de bechamelsaus. Hiervoor smelt je de boter zachtjes in een klein pannetje. De boter mag niet gaan bruisen of bruin worden.
5. Als alle boter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Roer goed tot alle bloem is opgenomen door de boter.
6. Giet er dan een klein scheutje melk bij. Roer totdat alle melk is opgenomen tot het bloemboterklompje. Zo doe je, scheutje voor scheutje, alle melk erbij. Je moet goed blijven roeren zodat er geen klontjes in de saus komen. Doe een beetje zout, wat peper en wat nootmuskaat bij de saus. Laat op laag vuur nog zachtjes doorbubbelen. Op die manier verdwijnt de bloemsmaak.
7. Doe de venkel in de ovenschaal. Giet de bechamelsaus erover. Bestrooi met de geraspte kaas.
8. Bak de venkel 25 minuten in de oven. Als er een grilstand op de oven zit, kun je die de laatste 5-10 minuten erbij aanzitten om de kaas een mooi korstje te laten krijgen.
Salade met radicchio, appel en walnoot
Ingrediënten die je hiervoor nodig hebt:
- een klein kropje radicchio (of 1-2 stronkjes witlof)
- 1 appel
- 8 walnoten
- 1,5 eetlepel olijfolie
- 0,5 eetlepel citroensap
- eventueel blaadjes van een paar takjes verse tijm
- peper, zout
Keukenspullen die je hiervoor nodig hebt:
- snijplank en mes
- mooie kom
- kommetje
- vork
- notenkraker of iets anders om de noten kapot te maken
1. Snijd de radicchio in dunne reepjes.
2. Was de appel. Snijd de appel in vieren. Haal het klokhuis eruit. Snijd de parten in dunne schijfjes.
3. Kraak de walnoten en haal de noten eruit. Breek ze in grove stukjes
4. Maak een dressing door de olie, citroensap, wat peper en zout en eventueel de tijm in een kommetje door elkaar te kloppen.
5. Doe radicchio en appel in een schaal. Meng er, vlak voor serveren, de dressing door. Bestrooi met de walnoten.
Kipfilet op een saltimboccamanier
ingrediënten die je hiervoor nodig hebt:
- een stukje kipfilet (± 25 gram)
- een plakje rauwe ham
- 2 blaadjes salie
- peper, zout
- scheutje witte wijn
- olijfolie
- cocktailprikker
keukenspullen die je hiervoor nodig hebt:
- bord
- koekenpan
- tang of vork om vlees om te keren
1. Leg een plakje kipfilet op een bord. Sla het eventueel wat platter. Bestrooi met wat peper en zout. Leg de blaadjes salie erop. Wikkel de ham eromheen. Zet de ham vast met een cocktailprikker.
2. Verhit wat olie in een koekenpan. Bak het vlees 3-5 minuten aan elke kant. Haal het vlees uit de pan. Giet de wijn erbij, schraap over de bodem van de pan zodat je een sausje krijgt. Leg het vlees er nog even in terug.
Een normale portie bevat 3-4 stukjes vlees.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten