Dit is één van de gerechtjes die we met de kookcrea op de school van mannetje Q hebben gemaakt. Zie hier voor het bijbehorende verhaal. Dat verklaart ook meteen de uitgebreidheid van het recept.
Caponata
ingrediënten die je hiervoor nodig hebt:
- 1 aubergine (van ongeveer 300 gram)
- 1 ui
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 rode paprika
- 5 stengels bleekselderij
- 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
- 4 eetlepels rode wijnazijn
- 2 eetlepels suiker
- zwarte peper uit de molen en zout
- 1 eetlepel kappertjes
- 100 gram groene olijven
keukenspullen die je hiervoor nodig hebt:
- mes en snijplank (of iets anders om op te snijden)
- hapjespan
- bord/kommetje
- lepel
- spatel / pollepel om in de pan te roeren
- bord of kommetje
1. Was de aubergine en snijd het steeltje eraf. Je hoeft een aubergine niet te schillen. Snijd de aubergine in blokjes van ± 1,5 bij 1,5 bij 1,5 cm.
2. Verhit 3 eetlepels olie in de hapjespan. Laat goed heet worden. Voeg de aubergine toe en bak totdat de aubergine lichtbruin kleurt. Schep goed om, want de aubergine neemt veel olie op. Dit duurt 5 – 10 minuten. Schep de aubergine dan even uit de pan op een bord of in een kommetje.
3. Pel de ui. Snijd hem doormidden en snijd de helften in halve ringen.
4. Doe nog een lepel olie in de pan en bak de ui een paar minuten.
5. Was de bleekselderijstengels, snijd het bovenste en onderste lelijke stukje eraf, en trek dan ook meteen de buitenste draden mee. Snijd de bleekselderij in boogjes. Als er nog draden meekomen verwijder je die ook.
6. Voeg de bleekselderij toe aan de ui in de pan. Bak 2-3 minuten.
7. Was de paprika. Snijd van boven naar beneden doormidden en haal de zaadjes en het restje van de steel eruit. Snijd de paprika in stukjes van 1,5 bij 1,5 cm.
8. Doe de paprika bij de ui en bleekselderij in de pan. Schep even om.
9. Voeg de azijn toe en laat deze een beetje verdampen.
10. Doe dan de gepelde tomaten erbij. Druk ze in de pan met een lepel in stukjes. Roer de suiker erdoor. Voeg zout en peper toe. Laat 10 minuten pruttelen. Roer af en toe.
11. Voeg de aubergine weer toe. Laat nog 10 minuten pruttelen. Roer af en toe.
12. Snijd de olijven doormidden.
13. Voeg de olijven en kappertjes aan de caponata toe. Proef of het goed smaakt. Het moet zoetzuur zijn. Je kunt dit warm, lauw of koud eten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten