dinsdag 25 januari 2011

Geitenkaasballetjes met amandelkorstje

Ik maakte deze balletjes als hoofdelement in een voorgerecht. Maar je kan ze natuurlijk ook als alternatief voor een bitterbal serveren. Zorg dat het korstje om de geitenkaas geen scheurtjes heeft, anders lekken ze leeg in de frituurpan. Ik paneer daarom altijd voor de zekerheid dubbel: ei - paneermeel - ei - paneermeel. Wel dunne laagjes, want je moet natuurlijk wel kaas proeven.

Wat de grootte van de balletjes betreft. Ik maakte ze zo groot als "dikkerds". Zo noemden wij de maat knikkers die 1 slag groter zijn dan gewone knikkers. Maar daar zal iedereen wel een andere naam voor hebben. Ik gok zo´n 1,5 cm in doorsnee.

Geitenkaasballetjes met amandelkorstje

(± 25 stuks)
  • 300 gram zachte geitenkaas
  • 3 eetlepels bloem gemengd met wat peper 
  • 1 ei, losgeklopt met 2 eetlepels melk
  • 50 gram amandelen, fijngemalen
  • 4 eetlepels paneermeel
  • olie om te frituren
Rol van de geitenkaas ongeveer 25 balletjes met een doorsnee van ± 1,5 cm. Doe de bloem in een diep bord. Het losgeklopte ei in een ander diep bord en meng amandelen met het paneermeel in een derde diep bord. Leg een velletje bakpapier op een platte schaal of bord. 
Rol een balletje licht door de bloem. Daarna door het ei en daarna door het amandelmengsel. Probeer een hand voor het ei te gebruiken en een hand voor het paneren. Leg op het bakpapier. Als alle balletjes gepaneerd zijn, zet je het bord minimaal een uurtje in de vriezer. Daarna doe je een tweede ronde ei en amandelmengsel. Je kan de balletjes dan direct frituren, of je bewaart ze tot gebruik in de vriezer.
Verhit de olie tot 175C. Niet bevroren balletjes zijn in 2 minuten gaar en voorzien van een goudbruin korstje. Bevroren balletjes mogen een minuutje langer. Laat ze even uitdruppen op een velletje keukenrol. 

Ik legde de balletjes op wat gemengde sla met daarin in elk geval veldsla. En erbij een dressing van 1,5 eetlepel lichte olijfolie, 1,5 eetlepel walnootolie, 1 eetlepel appelciderazijn, wat peper en zout en 5 heel fijn gehakte gedroogde abrikozen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten