zondag 14 december 2014

Tajine van lam met pruimen en venkel

tajine-lamsvlees-venkel-pruimenManlief houdt van lamsvlees. Heel erg veel zelfs. Ik vind het ook wel lekker, maar het zit niet echt in mijn kookroutine. Bij de Turkse winkel lagen laatste mooie stukjes lamsnek. Met bot, om lekker lang te sudderen. De dag voordat manlief weer op reis ging (de laatste keer dit jaar) maakte ik deze tajine met lam, venkel en gedroogde pruimen. Manlief was erg enthousiast. Het was ook goed vlees, heerlijk mals geworden.
Ik was verbaasd dat mannetje Q het ook lekker vond. Weliswaar met pasta in plaats van bulgur, maar toch. Lamsvlees, en zeker stoofvlees, kan toch een wat uitgesproken smaak hebben. Hij vond vooral dat het zo mals was, de structuur, lekker om te eten.

Lamstajine met pruimen en venkel

(6 personen)
  • 1 kilo lamsnek met bot
  • peper, zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, in halve ringen
  • 2 theelepels harissa
  • 2 eetlepels honing
  • 1 citroen, in plakjes
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 3 venkelknollen (± 750 gram)
  • 250 gram gedroogde pruimen zonder pit
  • 100 gram hele amandelen
Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi met peper en zout. 
Verhit een gietijzeren braadpan en doe de olie erin. Laat deze heet worden. Bak de helft van het vlees op hoog vuur rondom bruin. Schep uit de pan en bak de andere helft ook bruin. Schep ook uit de pan. Fruit de uien een paar minuten. Voeg de honing, harissa en ras el hanout toe en roer door elkaar. Leg het vlees op de uien. Leg hierop de plakje citroen. Giet er zoveel warm water bij dat het vlees net onder staat. Breng aan de kook en laat daarna op het kleinste pitje 1,5-2 uur sudderen tot het vlees gaar is. 
Maak ondertussen de venkel schoon en snijd in de lengte in 10-12 parten. 
Haal het vlees uit de pan en schep op een bord om iets af te laten koelen. Haal ook de citroen uit de pan en doe deze weg. Doe de venkel in het stoofvocht. Leg de pruimen erop. Laat de venkel ± 15 minuten stoven. 
Scheur ondertussen het vlees van het bot en snijd het in kleine stukjes. Doe het vlees weer terug in de pan, roer alles door elkaar en laat samen nog ± 10 minuten stoven.
Rooster de amandelen in een koekenpan met een drupje olie tot ze lichtbruin zijn. Schep op een bordje met een velletje keukenrol.
Proef de saus op zout, pit (harissa) of zoet (honing). Eventueel kun je de saus binden met wat aangemaakte maizena. Bestrooi de tajine met de amandelen. 

Serveer met bulgur met blokjes kortgekookte wortel erdoor. 

1 opmerking: