zondag 4 juli 2010

Gefrituurde koolrabi

foto-paarse-koolrabi
Een paarse koolrabi. Hij komt uit de volkstuin, alleen niet uit de mijne. Ik maakte gisteren een praatje met een medetuinder en kreeg deze koolrabi cadeau. Een tijd terug had ik ook al een keer een paarse koolrabi in de groentetas zitten, en toen vond ik ´m ook al zo mooi. Jammer is wel dat het alleen de schil is, die paars is. Van binnen is die "gewoon" lichtgroen. Van de medetuinder kreeg ik ook een recept mee: een bierbeslag maken met daarin een klein scheutje cognac, en dan dungesneden plakjes koolrabi hierin dopen en even frituren. Omdat de frituurpan toch aan ging gisteravond (soms ben ik ook een beetje inspiratieloos) heb ik dat recept, op het scheutje cognac na, maar meteen uitgevoerd. En het was erg geslaagd. Het beslag leverde een lekker krokant korstje op.


Gefrituurde koolrabi

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • flinke snuf cayennepeper
  • 1 flesje pils
  • 1 koolrabi
  • olie om te frituren
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven een kom met het zout en de cayennepeper. Maak een kuiltje in het midden. Schenk een beetje pils in het midden en roer een beetje meel erdoor. Werk zo vanuit het midden alle pils erdoor tot je een vrij dik en klontvrij beslag hebt. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
Schil de koolrabi, halveer eventueel en snijd in 2 mm dunne plakken. 
Verhit frituurolie tot 180C. Doop de schijfjes koolrabi in het beslag en frituur 2-3 minuten. 

Ik serveerde er een muntknoflookyoghurtsausje bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen