donderdag 1 juli 2010

Pizza

Mannetje Q had bedacht dat we wel weer eens pizza konden eten. "Van die zelfgemaakte, met figuurtjes". En dat was eigenlijk een erg goed idee. Hij kreeg een vriendje te spelen en eten, dus dan leek pizza een veilige keus. Dat bleek achteraf niet het geval te zijn, maar mannetje Q heeft er niet minder om gesmuld.

Voor de figuurtjes heb ik de kleinste koekjesuitstekers gebruikt zodat er onder andere een oranje leeuw, een rode beer, een groene kroon en een geel hartje op zijn pizza zat.
foto-zelfgemaakte-pizza

Ik heb eindelijk ontdekt hoe ik in mijn oven een knapperige pizzabodem krijg. Ik heb mijn grote oven gebruikt, en die op onderwarmte en bovenwarmte gezet, op de maximumtemperatuur (ongeveer 225 C) . Tijdens het voorverwarmen heb ik de bakplaat mee laten warmen en later hierop de pizza´s gelegd. De bakplaat heb ik op de onderste richel geschoven. En op deze manier is de pizza prima gelukt.

Hier volgt het recept voor de pizzabodems. De pizza´s waren deze keer belegd met tomatensaus, salami, geraspte kaas en paprika en, nadat ze uit de oven kwamen, bestrooid met nog wat rucola en basilicum. Hier valt natuurlijk oneindig mee te variëren.

De rest van de bodems heb ik ingevroren. Handig voor een volgende keer.

Pizzadeeg

(voor 8 pizzabodems)
 • 600 gram tarwebloem (voor broodbakken)
 • 100 gram roggemeel
 • 50 gram boter
 • 15 gram suiker
 • 10 gram droge gist
 • 10 gram zout
 • 2 eetlepel olijfolie
 • 450 - 500 ml lauwwarm water
Doe de gist in een kommetje met een paar lepels van het water.
Meng tarwebloem, roggemeel, boter, suiker, zout in een kom. Voeg de gist toe en bijna al de rest van het water. Meng tot een samenhangend geheel en voeg eventueel het laatste beetje water toe. Laat een paar minuten rusten. Kneed het deeg dan 5 minuten in een machine of 10 minuten met de hand. 
Als je tijd hebt, kun je het deeg een klein beetje laten rijzen, maar dat hoeft niet. 
Verdeel het deeg in 8 stukjes van ongeveer 150 gram. Bestrijk ze licht met wat olie en wikkel ze in plastic folie (ik gebruikte boterhamzakjes) en laat ze een half uurtje rusten in de koelkast. Gekoeld rolt het deeg namelijk gemakkelijker uit. 
Rol er pizzabodems van. Verdeel de gewenste vulling erover. Bak de pizza´s ongeveer 7 minuten in een zeer hete oven van 225C. 

Bron: Ballymaloe / Darina Allen - Garden Café Pizza Dough

1 opmerking:

 1. Vet cool, ik ga straks ook zelf pizza maken, niet met van die profesionele figuurtjes hoor en ook niet zelfgemaakt deeg gewoon een pakje ^^
  maar wel lekker mer ham en ananas hmm :)

  BeantwoordenVerwijderen