zaterdag 21 november 2015

Gratin van koolraap en aardappel


Koolraap, koolrabi, knolselderij, knolraap. Vooral over de eerste en laatste en laatste moet ik altijd even nadenken. Koolraap is een wintergroente, een knol met een zachtgele binnenkant en een paarsige buitenkant. Die gebruik ik ook in deze gratin. Koolrabi is ongeveer vuistgroot, meestal lichtgroen, soms paars, en kun je prima rauw eten. Knolselderij is beige en heeft vaak nog wat kronkelige worteleindjes aan de onderkant. Vooral bekend van de erwtensoep. Knolraap heet ook wel meiknol. Die groente is ook ongeveer vuistgroot, soms zelfs kleiner en is wit met paars-roze van buiten. 
In dit recept dus de koolraap. De groente smaakt zoetig. Ik heb me voorgenomen om er wat vaker iets mee te maken, dus dit zal niet het eerste recept met koolraap zijn dat deze winter op mijn blog komt. 


Gratin van koolraap en aardappel

  • klontje boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2,5 deciliter slagroom
  • 2,5 deciliter melk
  • 3 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 theelepel zout
  • flink wat versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel fijngehakte verse salie
  • 800 gram koolraap
  • 800 gram aardappels
Verhit de boter in een kleine koekenpan en laat op laag vuur hierin de ui zachtjes garen. Pureer de gare ui daarna met een deel van de melk in een hoge mengbeker. Voeg de rest van de melk, de slagroom, knoflook, zout, peper en salie toe en meng goed. 
Schil de koolraap en snijd in 6 parten. Schaaf met de mandoline (of keukenmachine) in plakjes van 2 millimeter dun. 
Boen de aardappels schoon, verwijder pitjes en uitlopers en schaaf ze ook in dunne plakjes. 
Roer het gratinmengsel nog even goed door en giet een klein beetje in een ovenschaal van ± 2 liter inhoud. Maak een laagje koolraap en daarop een laagje aardappel. Giet hierop een klein beetje gratinmengsel. Maak zo om en om laagjes van de koolraap en aardappel. Zorg dat je in elk geval wat gratinmengsel overhoudt voor de bovenkant. Dus tussentijds 1-2 keer alles plat zodat het vocht tussen de plakjes omhoog kruipt. 
Zet de schaal met koolraapgratin in een oven van 200C en laat in 5-6 kwartier gaar bakken. Duw halverwege een keer alle groente naar beneden zodat ze weer goed in het gratinmengsel komen te liggen. 
Eventueel kun je (in het begin) de combimagnetron gebruiken om ervoor te zorgen dat de inhoud van de schaal snel heet wordt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen