maandag 23 november 2015

Weekmenu - spruitjes, peentjes, witte kool

Deze week vallen de aanbiedingen een beetje tegen. Natuurlijk kom ik wel met een aantal ideeën, maar dat is ook nog wel met in mijn achterhoofd dat er nog een en ander gehamsterd en ingevroren is. Als je op dit moment wat goedkoper wilt eten moet je voor de rode kool, witte kool, koolraap, knolselderij, winterpeen, uien, zuurkool, diepvriesboerenkool gaan. Die groentes zijn alleen niet zo praktisch voor 2. Verder moet je zo'n knol of kool slachten en dat is ook niet zo snel. Probeer het toch maar eens, een beetje buiten je comfortzone koken is niet erg. Venkel is trouwens ook nog niet zo duur. En deze week dus bospeen en spruitjes in de bonus. 

Weekmenu


  • Bospeen, krieltjes en vissticks.
  • Pasta met tonijn en venkel.
  • Hartige taart met spruitjes en spekjes en geraspte kaas
  • De rest van de spruitjes in kokosmelk met rijst en omelet. De spruitjes kun je aanvullen met een stuk witte kool.
  • De rest van de peentjes met een stuk witte kool in nasi of bami
  • Witte koolschotel met gehakt en kerrie en aardappelpuree. 


Witte koolschotel met gehakt en kerrie en aardappelpuree

  • 500 gram witte kool, in dunne reepjes gesneden
  • 200 gram gehakt
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 500 gram aardappels
  • 1 teentje knoflook, gepeld maar heel 
  • 1/4 theelepel sambal
  • scheut warme melk
  • paar vlokjes boter en wat paneermeel
Doe de kool in een pan met wat water en een snuf zout en breng aan de kook. Laat ± 10 minuten koken. 
Verhit het gehakt in een pan en bak rul in eigen vet. Bak de ui en het kerriepoeder een paar minuten mee. 
Schil de aardappels en snijd in plakjes. Doe in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Doe de knoflook en wat zout erbij. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Giet af en stamp, inclusief knoflook, fijn met de melk en wat sambal. Klop eventueel heel kort met de mixer tot een iets luchtiger puree. Ik weet dat er altijd wordt gezegd dat je aardappelpuree niet met de mixer moet maken omdat je anders iets krijgt dat op behangplaksel lijkt, maar als je niet te lang mixt, kan het best. Of er is iets mis met mijn smaak, dat kan natuurlijk ook. 
Giet de kool af en meng door het gehakt. Doe dat in een ovenschaal. Dek af met de puree. Verdeel wat vlokjes boter over de puree en bestrooi met wat paneermeel. Laat de ovenschotel onder de gril nog een korstje krijgen. Als je oven en gril kunt combineren, doe dat dan, omdat het gerecht dan goed heet blijft. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen