donderdag 12 november 2015

Spruitjes en spitskool in pittige kokossaus


Hoe je van een oer-Hollandse en beetje saaie groente als spruitjes ineens iets heel anders kunt maken door er alleen maar gember, knoflook, sambal en kokosmelk aan toe te voegen. Ok, nog een paar andere dingen, maar als je die zou weglaten, zijn je spruitjes ook al een stuk minder saai. 
Door de kurkuma kleurt alles wat zachtgeel en valt de ananas nauwelijks op. Mannetje Q was dan ook prettig verrast toen hij een stukje proefde. Ik blijf me verbazen hoe hij dan ook in een keer kan benoemen wat hij proeft. 

Spruitjes en spitskool in pittige kokossaus

(6 personen)

  • 500 gram spruitjes
  • 1 spitskool
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 centimeter gemberwortel, geraspt
  • 2 theelepels sambal oelek (meer / minder naar smaak kan ook)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 blik ananas, in stukjes (567 gram)
  • eventueel beetje maizena

Snijd de kontjes van de spruitjes en halveer de spruitjes. Doe ze in een pan met een laagje water en breng aan de kook. Kook 3 minuten, zet het vuur uit en laat nog 5 minuten staan. Giet af. 
Snijd de spitskool in kwarten, snijd de kern eruit en dan overdwars in dunne reepjes.
Verhit de olie in een wok of braadpan. Fruit knoflook en gember 2 minuten tot ze beginnen te geuren. Voeg dan de sambal en kurkuma toe. Fruit even mee. Schep dan de spitskool erbij en schep op hoog vuur goed om tot de kool iets slinkt. Voeg dan de kokosmelk toe. Breng aan de kook en laat 2-3 minuten pruttelen. Breng op smaak met vissaus. Roer de spruitjes en ananas erdoor en laat meewarmen. Bind de saus eventueel met een klein beetje aangemaakte maizena. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten