woensdag 25 januari 2012

Kruidige pompoensoep

Dit recept komt (nagenoeg) geheel uit Turquoise van Greg en Lucy Malouf.

In het oorspronkelijke recept gaat pekmez, een turkse druivensiroop. Dat had ik niet. Ik verving het door een lepel rozijnen. Rozijnen zijn immers gedroogde druiven? Ik besef dat dat een nogal kort-door-de-bochtredenering is; zeker als je bedenkt dat ik niet weet hoe pekmez smaakt. Zoet? Zuur? Zoetzuur?

Update 30-1-2015
Deze soep is een van de favorieten geworden. Bij de Turk heb ik ook pekmez gekocht. Het is een zoete siroop. Rozijnen zijn inderdaad een goede vervanger. Bij het serveren gieten we er ook een klein straaltje pekmez in. 

Kruidige pompoensoep

(± 2 liter)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 15 gram boter
  • 2 preien, in ringen (ongeveer 250 gram)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel kardemomzaadjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 rode chilipeper, zonder zaad
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 kilo flespompoen, geschild, zaad verwijderd en in stukjes
  • 1,5 liter kippenbouillon (of water met 2 kippenbouillontabletten)
  • griekse yoghurt voor het serveren
Verhit de olie en boter in een soeppan. Voeg de prei en knoflook toe. Zet het vuur laag en laat de groente in ± 10 minuten zacht worden.
Voeg dan de peper, kardemom, kaneel, chilipeper, rozijnen, pompoen en bouillon toe. Breng aan de kook en laat ± 15 minuten koken totdat de pompoen zacht is.
Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Proef of de soep goed op smaak is.
Schep de soep in kommen en draai er een mooie krul yoghurt in. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten