dinsdag 5 april 2016

Leesvoer - de smaakbijbel

Echt leesvoer is dit boek. Ongeveer 5 jaar geleden heeft het op mijn nachtkastje gelegen en heb ik het gewoon van voren naar achteren doorgelezen als een gewoon leesboek. Nu ligt het in de keuken tussen de kookboeken en kijk ik er nog geregeld in om te kijken met welk ander ingrediënt ik een product kan combineren. Het is namelijk geen standaardkookboek met recepten. In wezen gaat het boek over smaakcombinaties. Er staat wel eens een receptidee in. Zeg maar een recept in 3 regels tekst zonder concrete hoeveelheden. Voor mij prima want ik ben heel slecht in recepten precies nakoken, ik heb genoeg aan ingrediënten.

Niki heeft 16 smaken of smaakcategorieën variërend van mosterd tot romig fruit geïdentificeerd. Aan elke categorie zijn een aantal ingrediënten, in totaal 99, gekoppeld. Jeneverbes bij struikgewas en walnoot bij bos.Dan begint het grote combineren. Wat past bij wat? Welke smaken passen bij elkaar? Over elke koppeling tussen 2 ingrediënten schrijft Niki een kort, humoristisch, informatief stukje. Is het echt een ideaal huwelijk zoals altijd wordt beweerd? Niet elke mogelijke combinatie tussen die 99 ingrediënten komt aan bod. Gelukkig niet. Want aubergine en banaan, wat moet je daar nu mee? Het moet wel een goede combinatie zijn. Dat maakt dan wel nieuwsgierig naar de combinatie banaan en kaviaar. Nog veel meer ingrediënten krijgen een klein plekje in het boek, soms zelfs maar in 1 combinatie. Terugzoeken of Niki aandacht aan iets besteed kan heel makkelijk in de index.

De kleine verhaaltjes lezen vlot weg. Een receptje, een herinnering, een citaat uit een kookboek, een zienswijze van een kok, elk stukje heeft zijn eigen richting.Melkchocolade en munt vindt Niki maar niets. De combinatie puur met munt daarentegen, daar is ze niet van weg te slaan. Ik ben het helemaal met haar eens. Met die combinatie heb ik een lekker recept: chocoladesorbetijs met munt

De smaakbijbel door Niki Segnit - ISBN 978 90 5759 443 4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten