zaterdag 9 april 2016

Pithivier met zoete aardappel en feta

Het is wat meer werk dan een gewone hartige taart, maar een pithivier ziet er wel indrukwekkend uit. Ik maakte een tijd terug er een met een vulling van paddenstoelen. Nu dus met zoete aardappel. Je zou het niet zeggen, maar dat is best een waterige groente. Ik moest dus een manier vinden om te voorkomen dat de bodem erg zompig zou blijven. Het laagje eiwit en de kaas in combinatie met flink wat hitte van onderen werkten deze keer goed. Ik had best een knapperige bodem. 



Pithivier met zoete aardappel en feta

  • 1 pakje bladerdeeg (10 plakjes), ontdooid
  • 1 kilo zoete aardappels
  • zout, peper
  • 1/2 theelepel komijnzaad, iets gevijzeld
  • 1/2 theelepel korianderzaad, iets gevijzeld
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • 1 ei, gesplitst in wit en geel
  • 1 theelepel sambal
  • 150 gram feta (of witte kaas), verkruimeld
  • 1/4 bosje koriander, fijngehakt
Pak een grote quichevorm (of pizzavorm) van ongeveer 28-30 centimeter doorsnee en leg een vel bakpapier op de bodem. Je kunt ook een bakplaat gebruiken, maar die past minder gemakkelijk in de koelkast. Leg 5 plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot min of meer een cirkel van 26-28 centimeter in doorsnee. Snijd eventuele hoeken af. Bewaar deze stukjes netjes en niet op elkaar geplakt. Zet de vorm met deegbodem zolang in de koelkast. 
Als je ruimte hebt voor nog een lap in je koelkast, kun je ook de andere 5 plakjes (met de restjes) uitrollen tot een lap van 30-32 centimeter doorsnee. Anders bewaar je dat stapeltje in de koelkast en rol je het later uit.
Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes van 1 bij 1 bij 1 centimeter. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan en voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook en en laat 5 minuten koken. Giet af en laat uitdampen. Prak tot een grove puree en meng er zout, peper, komijn en koriander door. Doe de puree in een zeef en laat iets uitlekken als de puree erg nat is. Zoete aardappel wil nog wel eens waterig worden, ook al viel het bij mij mee deze keer. 
Pel de ui, snijd in kwarten en snijd in dunne kwartringen. Doe de stukjes ui met de azijn en wat water in een kommetje, verhit even in de magnetron en laat staan tot je de taart gaat samenstellen. 
Verwarm de oven voor op 210C onder- en bovenwarmte. 
Roer een beetje van het eiwit los met de sambal. De rest van het eiwit heb je niet nodig. Bestrijk de bodem met dit mengsel. Je hoeft geen randen vrij te laten. Verdeel de verkruimelde kaas over de bodem, maar laat hier wel een buitenrand van ongeveer 1,5 centimeter vrij. Verdeel hierover de uitgelekte uistukjes. Schep hierop de zoete aardappelpuree in de vorm van een berg met een top. Strijk glad met een lepel. Bestrooi met de koriander. 
Pak de deksel van bladerdeeg uit de koelkast of rol deze nu. Drapeer over de berg zoete aardappel. Duw met een vork de randen op elkaar. Snijd met een mesje heel licht een uitwaaierend lijnenpatroon in de bovenkant. Klop de eidooier los met een drup water en bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg hiermee. Bak de pithivier in ± 40 minuten gaar en goudbruin. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten