Deze ronde cake met rabarber en een kruimeltjeslaag komt uit de BBC GoodFood van maart 2016. In de UK is forced rhubarb een van de eerste voorbodes van de lente. Deze rabarber is mooi lichtroze van kleur en wordt gekweekt in schuren, dus zonder daglicht. Er wordt zelfs bij kaarslicht geoogst om te voorkomen dat de zoete smaak verdwijnt. De link van wikipedia meldt zelfs het bestaan van een heuse Rabarber-driehoek.
dank aan www.slowfood.org.uk voor het gebruik van deze foto |
Rabarberkruimelcake
- 50 gram bloem
- 25 gram bruine basterdsuiker
- 25 gram kristalsuiker
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- 50 gram koude boter, in kleine blokjes
- 25 gram havermout
- 200 gram rabarber
- sap van halve sinaasappel
- 10 gram suiker
- 100 gram zachte boter
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 100 gram kristalsuiker
- ± 1/2 theelepel oranjebloesemwater
- 2 eieren
- 100 gram yoghurt
- 200 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- snuf zout
Maak eerst de kruimels. Meng hiervoor de 50 gram bloem tot en met 25 gram havermout in een kleine keukenmachine tot kruimels. Duw samen tot een klomp en leg zolang in de koelkast.
Was de rabarber, snijd de lelijke stukken weg en snijd in stukjes van 1 centimeter. Meng met het sinaasappelsap en de 10 gram suiker. Laat staan tot het beslag klaar is.
Maak het beslag. Mix hiervoor de zachte boter met de beide soorten suiker en het oranjebloesemwater in ± 5 minuten tot een romig mengsel. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Klop de yoghurt erdoor. Zeef bloem, bakpoeder en zout erboven en meng dat snel door het beslag.
Warm de oven voor op 160C hetelucht.
Vet een springvorm in en klem een stuk bakpapier tussen de rand en de bodem. Giet het beslag in de vorm. Verdeel de rabarber over het beslag en verkruimel daarna het kruimeldeeg erover. Bak de rabarberkruimelcake in 60-70 minuten gaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten