dinsdag 20 mei 2014

Rabarberamandeltaart

Geïnspireerd door diverse rabarbertaarten die ik op een aantal foodblogs voorbij zag komen maakte ik mijn eigen rabarberamandeltaart. De stukjes rabarber op deze manier afmeten is wel een beetje gepriegel. Het is wel nuttig. Op deze manier hoef je niet door taart en rabarber tegelijk te snijden. Wanneer de rabarber draderig is, heb je alleen bij het eten van je eigen stukje daar last van.

Rabarberamandeltaart

(vierkante vorm van ± 22 bij 22 cm)
  • 750 gram rabarbar
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 270 gram bloem
  • 180 gram boter
  • 90 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram amandelen
  • 80 gram zachte boter
  • 80 gram suiker
  • wat oranjebloesemwater
  • 1 ei
  • 25 gram bloem
Was de rabarber. Snijd de lelijke uiteinden eraf en trek meteen de ergste draden mee. Schil eventueel na met een dunschiller. Snijd de rabarber in de gewenste lengte. Het is handiger om de rabarber nu nog lang te laten en later in kleinere stukken te snijden. 
Leg de rabarber naaste elkaar in een ovenschaal en bestrooi met de suiker. Laat de rabarber in ± 15 minuten op 175C zacht worden. De rabarber mag niet uit elkaar vallen, dus controleer na 10 minuten. 
Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier. 
Meng bloem, boter en basterdsuiker in de keukenmachine door elkaar tot een samenhangend deeg. Duw dit uit over de bodem van de vorm. Prik in met een vork. 
Maal de amandelen fijn. Meng de boter, suiker, bloem en ei met de gemalen amandelen. Voeg naar smaak oranjebloesemwater toe. Afhankelijk van de kwaliteit zijn dit een paar druppels tot een theelepel. Verdeel het amandelmengsel over de deegbodem. 
Bak de taart op 175C in ± 30 minuten gaar. Laat afkoelen. 
Snijd de rabarber in de gewenste lengte en verdeel over de bovenkant van de taart. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen