Knoflookbrood
- 2 bollen knoflook
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel olijfolie
- 500 gram bloem
- 325 ml water (of overgebleven eierverf)
- 10 gram zout
- 10 gram droge gist
- 2 eetlepels olijfolie
Haal de teentjes knoflook los en pel ze. Breng ze met een laagje water aan de kook en kook 1 minuut. Doe dit nog een keer met nieuw water. Giet af. Voeg de balsamicoazijn, suiker en olijfolie toe en een snuf zout. Zet het gas weer aan, breng aan de kook en laat dan 5 minuten pruttelen op laag vuur. Zet daarna het vuur hoog en laat het vocht snel verdampen.
Doe bloem, water, zout, gist en olijfolie in de kom van de broodbakmachine. Kneed ± 10 minuten tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg. Leg de deegbal in een ingevette kom en draai 'm rond zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af met een iets vochtige theedoek en laat het deeg in ± 1 uur op kamertemperatuur rijzen tot het in omvang verdubbeld is.
Leg bakfolie op een bakplaat. Duw/trek het deeg in de vorm van de bakplaat. Duw de knoflookteentjes voorzichtig in het deeg. Dek weer af met de theedoek en laat nog ± 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200C. Bak het brood in 25-30 minuten gaar. Dit kun je controleren door op de onderkant van het brood te kloppen. Het moet dan hol klinken. Bak anders nog 5 minuten, eventueel op zijn kop.
Laat afkoelen op een rooster.
*) omdat het weinig zin heeft om nu nog een recept voor geverfde eieren te posten schuif ik deze door naar volgend jaar Pasen.
*) omdat het weinig zin heeft om nu nog een recept voor geverfde eieren te posten schuif ik deze door naar volgend jaar Pasen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten