maandag 30 maart 2015

Gekleurde en gevulde eieren

Stiekem houd ik niet echt van gekookte eieren, maar deze zagen er te mooi uit om niet te maken. Het is niet de schil van het ei dat geverfd wordt, maar het ei zelf. Daarom is de verf ook van eetbare dingen gemaakt. Biet voor roze, rode kool voor blauw en kurkuma voor geel. Vooral blauw is leuk. Het rode koolaftreksel is paars, maar als je er dan baking soda bij doet gaat het iets schuimen en wordt het blauw. De roze eiren moet je niet te lang van te voren maken zoals je op de foto kunt zien. Dat trekt echt helemaal in het ei. Geel duurde bij mij het langst. Misschien dat je de verf niet moet zeven zoals het recept voorschreef. Nu gaat dat zeven bij geel ook wel lastig. Een zeef is te grof, en bijvoorbeeld door een koffiefilterzakje werkt ook niet, dat raakt heel snel verstopt.

De verf bewaarde ik in de vriezer en gebruikte ik om een gekleurd brood mee te bakken. 


Gekleurde en gevulde eieren

  • 250 gram rauwe bietjes, in kleine blokjes (voor roze)
  • 250 gram rode kool, grof gehakt (voor blauw)
  • 1 eetlepel kurkuma (voor geel)
  • 3 theelepels zout
  • 3 theelepels azijn
  • 1 theelepel baking soda
  • 12 eieren
  • 2 eetlepels verse dragon, fijngehakt
  • 3 eetlepels griekse yoghurt
  • 3 eetlepels mayonaise (of frietsaus)
  • 1/4 theelepel cayennepeper (of iets anders pittigs)
  • zout
Doe voor de verf elk verfingrediënt in een pannetje met 3 dl water. Breng aan de kook en laat elke kleur ± 30 minuten pruttelen. Zeef de groente eruit. De bietjes kun je zeker eten, de rode kool kan misschien kapot gekookt zijn. Roer door elke kleur 1 theelepel azijn en 1 theelepel zout. Roer door het rode koolaftreksel ook de baking soda. Laat de verf afkoelen.
Kook de eieren in ± 10 minuten hard. Laat ze schrikken en pel ze. Leg in elke kleur verf 4 eieren. Zorg dat ze onderstaan. Laat ze een uurtje in het verfbad liggen. Geel kon bij mij langer. Dep de eieren droog. 
Halveer de eieren en wip het eigeel eruit. Pureer het eigeel met de yoghurt, mayonaise en cayennepeper tot een romig mengsel. Meng de dragon erdoor. Voeg naar smaak zout toe. Doe het mengsel over in een spuitzak met een kartelmondje en bewaar tot serveren in de koelkast. 
Vul vlak voor het serveren de holtes waarin de eidooier heeft gezeten met de crème. 

bron: www.kitchenvignettes.blogspot.com (voor de verf)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen