vrijdag 9 mei 2014

Compote van rabarber en aardbeien met vlierbloesem


Op het moment dat ik dit stukje schrijf komt de regen (en de hagel) met bakken uit de lucht. Vanochtend was het gelukkig nog droog, want ik moest wildplukken. De vlier langs het fietspad langs ons huis bloeit. Nog niet zo heel erg, dus de grote oogst voor de vlierbloesemsiroop moet nog even wachten, maar mijn compote van rabarber en aardbeien wilde ik een tikje vlier meegeven. Gewapend met een schaar en mijn regenlaarzen (als bescherming tegen de brandnetels) aan plukte ik zo'n 6 schermen.

Compote van rabarber en aardbeien met vlierbloesem

  • 500 gram rabarber
  • 2 eetlepels suiker
  • 6 vlierbloesemschermen*)
  • 300 gram aardbeien
Verwijder de uiteinden van de rabarberstengels en trek meteen een deel van de buitenste draden mee. Schil eventueel nog na met een dunschiller. Snijd de rabarber in boogjes van 2-3 mm. Doe ze in een pan en bestrooi met de suiker. 
Schud de vlierbloesem uit om de beestjes te verwijderen. Leg ze met de bloemetjes naar onder op de rabarber. Laat een half uurtje staan. 
Breng daarna op laag vuur aan de kook en laat ± 5 minuten pruttelen. Roer een klein beetje om te controleren of de rabarber zacht is. Kook anders nog iets langer. Laat een half uurtje afkoelen.
Was de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd in stukjes. Verwijder de vlierbloesem uit de rabarber en schep de aardbeien erdoor. Laat verder afkoelen en proef of je er nog meer suiker in wilt. 

Ik maakte met deze compote een laagjestoetje met yoghurt losgeroerd met een klein beetje vlierbloesemsiroop en bestrooid met wat geroosterde havervlokken, kokos en pompoenpitten.

*) Als de vlier is uitgebloeid, kun je ook de suiker en de vlierbloesem vervangen door 2-3 eetlepels vlierbloesemsiroop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten