Naast, met name Turkse, recepten is er ook handige informatie te vinden over een aantal typisch Turkse ingrediënten. Handig voor als je volgende keer weer naar de Turkse supermarkt gaat. Toevallig had ik net haar post over loquat, een vrucht die qua uiterlijk op een abrikoos lijkt, gelezen en heb die om te proberen maar eens meegenomen.
Ik koos voor deze zachte gevlochten en gevulde broodjes, içli örgü ekmek op zijn Turks gezegd. Eslem heeft op haar blog een heleboel soorten vulling, zowel hartig als zoet, staan. Ik maakte de volgende 2 soorten. Niet helemaal origineel want ik had geen groene pepers in huis en geen pul biber. Maar wel chiliflakes om er toch pit aan toe te voegen.
Mijn broodjes waren wel iets boller en bruiner en knapperiger geworden dan het origineel, maar ze smaakten erg lekker.
Auberginevulling
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 2 aubergines (± 600 gram)
- 2 tomaten
- 3 eetlepels verse peterselie, gehakt
- zout, chiliflakes
Verhit de olie in een hapjespan. Voeg de ui toe en laat deze zacht fruiten. Snijd ondertussen de aubergine in kleine blokjes. Voeg ze aan de pan toe, schep even om en voeg wat peper en zout en een klein scheutje water toe. Doe een deksel op de pan en laat de aubergine 20 minuten smoren. Rasp dan de tomaten erboven en voeg de peterselie toe. Laat nog 5 minuten smoren. Proef en breng nog verder op smaak. Schep het mengsel in een zeef om uit te laten lekken. Een te vochtige vulling geeft klef brood. Eventueel kun je het vocht opvangen en gebruiken in een pastasaus of zo.
Gehaktvulling
- 200 gram rundergehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- 3 eetlepels verse peterselie, gehakt
- zout, chiliflakes
Bak het gehakt rul in eigen vet in een hapjespan. Voeg zout en chiliflakes toe. Als het vet begint los te laten, voeg dan de uisnippers toe. Laat 10 minuten zacht garen. Roer dan de paprika en peterselie erdoor en laat nog 5 minuten zacht bakken. Proef en breng verder op smaak.
Brooddeeg
- 800 gram bloem
- 4 dl melk
- 80 gram zonnebloemolie
- 10 gram zout
- 12 gram droge gist
- 1 ei (om te bestrijken)
Verwam de melk in de magnetron tot lauw. Roer dan de zonnebloemolie erbij.
Doe de bloem, het zout en de gist in de kom van de broodbakmachine. Giet het melkoliemengsel erbij. Kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg.
Vet een kom in, doe de deegbal erin en rol 'm even door de olie. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat op een iets warme, tochtvrije, plek 1-1,5 uur rijzen tot het deeg verdubbeld is.
Broodjes vullen en bakken
Bekleed een bakplaat (of 2) met bakpapier.
Verdeel het deeg in 8 stukken. Rol elk stuk uit een langwerpige lap zo lang als je bakplaat en ± 10 cm breed. Verdeel in de lengte over het midden een streep vulling*). Snij de zijkanten van het deeg in tot waar de vulling begint. Vouw deze flapjes om en om over de vulling heen. Vouw de boven- en onderkant naar binnen en knijp dicht. Leg de gevulde broodjes op de bakplaat en dek nog af met de vochtige theedoek. Laat nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor tot 180C.
Klop het ei los met een drup water en bestrijk de broodjes met het ei. Bak de broodjes in 25-30 gaar.
*) Waarschijnlijk houd je vulling over. Meng beide soorten met het eventueel opgevangen auberginestoofvocht. Samen met een blik gepelde tomaten heb je dan een snelle saus voor over pasta.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten