dinsdag 26 april 2016

King squares voor koningsdag

Speciaal voor koningsdag een koninklijke variant op de millionaires' squares. Dat is een lekkernij gemaakt van shortbread, karamel en chocolade. 


In mijn king squares gebruik ik in plaats van karamel van gecondenseerde melk crème d'ipomée*, een karamelachtige pasta gemaakt van zoete aardappel. Dat een zoete aardappel zoet is, dat wist ik wel, maar dat je er ook een soort karamel van kan maken, daar had ik nooit bij stilgestaan. Nu ik erover nadenk, is het niet heel raar. Je hebt immers ook pompoenjam. Voor de crème d'ipomée wordt ongeveer hetzelfde procédé gehanteerd. 

Jammer genoeg is de crème d'ipomée niet zo knaloranje als zoete aardappel wel kan zijn. Maar door die gedachtengang kwam ik wel op het idee er een speciaal baksel voor koningsdag mee te maken. het oranje komt wel in de bovenlaag van dit keer witte chocolade. Pure chocolade oranje maken is niet mogelijk. 

King squares 

(vorm van ± 18 bij 18 centimeter)
  • 115 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram boter, in kleine blokjes
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • 175 gram crème d'ipomée
  • 125 gram witte chocolade
  • oranje kleurstof
Meng het zelfrijzend bakmeel, de boter en de basterdsuiker in een keukenmachine tot het mengsel samenkomt. Voeg eventueel een drupje water toe als het echt kruimelig blijft. 
Leg een stuk bakpapier in de vorm. Verdeel het deeg hierover en druk aan. Prik er met een vork gaatjes in. Bak de shortbreadbodem op 180C in 15-20 minuten lichtbruin. Laat afkoelen. 
Verdeel de karamel over de koekbodem. Zet even in de koelkast.
Hak de chocolade grof en doe in een hittebestendige kom. Hang de kom boven een laagje bijna kokend water en laat de chocolade smelten. Roer de oranje kleurstof erdoor. Strijk de gesmolten chocolade voorzichtig uit over de karamel. Dit is een tikje lastig omdat de karamel ook redelijk zacht is, en witte chocolade nooit zo mooi smelt als pure chocolade. 
Laat de chocolade hard worden. Snijd de grote koek in kleine king squares. 

* Ik kreeg een potje om te proberen. Of en wat ik erover schrijf, mag ik zelf bepalen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten